Shutterstock
Øjenåbningens ringmuskel

Hvilken muskel er kroppens raskeste?

Kroppens raskeste muskel kan trekke seg sammen på 1/10 av et sekund – og den trener seg selv helt automatisk.

Menneskekroppens raskeste muskel er orbicularis oculi – en ringmuskel som sitter rundt hver av øyeåpningene dine og hjelper deg med å knipe sammen øyet når du blunker.

Muskelen kan både utløses bevisst og av den såkalte blunkerefleksen. Refleksen aktiveres hvis for eksempel en finger nærmer seg øyet, men kan også utløses av høye lyder og kraftige lysglimt.

Formålet er å beskytte øyet og hornhinnen mot å bli skadet, og det er antagelig derfor muskelen reagerer så raskt.

0,1 sekund

Øyeåpningens ringmuskel, orbicularis oculi, kan trekke seg sammen på bare 1/10 av et sekund og er dermed kroppens raskeste muskel.

Muskelen er også involvert i den regelmessige blunkingen som blant annet er med på å rense øyeeplet og smøre det såkalte tåresekretet utover hornhinnen slik at den ikke tørker ut.

Men vi blunker antagelig av flere årsaker enn bare beskyttelse og vedlikehold av øyet.

Forskere har for eksempel oppdaget at vi ofte blunker i forbindelse med at blikket vårt skifter retning. Det er tydelig når en gruppe mennesker ser på den samme idrettsbegivenheten eller den samme filmen. Da blunker alle stort sett i takt, fordi alle flytter blikket samtidig.

Akkurat hvorfor er uvisst, men forskerne tror at orbicularis oculi på en eller annen måte er involvert i selve bevegelsen av øyet.

Det er forskjell på hvor mye og hvordan vi blunker. Yngre kvinner blunker i gjennomsnitt 19 ganger i minuttet, mens yngre menn blunker 11 ganger i minuttet. Til gjengjeld lukker kvinnene ikke alltid øynene helt når de blunker.

Hos eldre mennesker går ikke blunkingen like raskt.