Hvilken blodtype er den sjeldneste?

Jeg har hørt om blodtype A, B og 0. Men hvilken blodtype er den minst vanlige?

© Shutterstock

Rhesus 0 – også kalt «universal blodtype» – er verdens sjeldneste.

Blodtyper deles inn i fire hovedgrupper: A, B, AB og 0. Typene bestemmes først og fremst av såkalte antigener som sitter på overflaten av de røde blodlegemene.

Personer med blodtype A har røde blodceller med et A-antigen, mens cellene i blodtype B bærer B-antigenet. Blodtype AB har begge antigener, og blodtype 0 er helt uten AB-antigener.

Blodtypene deles videre inn på bakgrunn av en gruppe antigener som kalles rhesus. Mer enn 50 ulike rhesus-antigener har blitt identifisert i mennesker, men det er spesifikt rhesus D som avgjør om blodtypen er rhesus negativ eller positiv.

Er du for eksempel rhesus negativ, har du ikke rhesus D i blodet, men kan godt ha andre rhesus-antigener.

Bare 43 personer har universal blodtype

En eksklusiv gruppe mennesker har ingen rhesus-antigener, og derfor kalles blodtypen for rhesus 0. Bare 43 personer fordelt på 14 familier har rhesus 0.

Siden blodtypen er helt uten rhesus-antigener, er den ideell til bloddonasjoner og kan gis til alle blodtyper. Blodet er imidlertid best brukt til andre personer med rhesus 0-blodtypen. Immunforsvaret i denne gruppen aksepterer nemlig ikke rhesus-antigener, og derfor kan de bare få transfusjoner fra andre med denne blodtypen.