Hva er formålet med bihulene?

Om vinteren har jeg flere ganger opplevd å få bihulebetennelse, noe som er veldig ubehagelig. Men hva er bihulene egentlig godt for?

Bihuler illustration
© Shutterstock

Bihulene er hulrom i skjelettet i ansiktet. Vi har fire par av dem. De største er pannehulene, som er plassert over øynene, og kjevehulene, som ligger bak kinnene.

Et mindre par, som kalles sibenscellene, ligger mellom øyehulene og nesen. Det siste paret er kilebeinshulene, som er plassert dypere inne i kraniet, over ganen.

Bihulenes viktigste formål er å danne slim som fukter innsiden av nesen. Samtidig sikrer de at den luften du puster inn, varmes opp før den strømmer ned i lungene. I tillegg fungerer bihulene som et resonansrom som er med på å skape klangen i stemmen din.

Røngtenbillede af bihuler

Vi har i alt fire par av bihuler (røde områder) som er hulrom i kraniet.

© Shutterstock

Bihulene sikrer varm og fuktig luft

Hvor: De fire parene av bihuler er plassert bak pannen, nesen og kinnene samt ved øyehulene.

Hva: Bihulene er hulrom i kraniet. De sørger blant annet for å fukte og varme opp luften du puster inn før den kommer ned i lungene.

Hvordan: Bihulene er dekket med en slimhinne som via tynne rør forsyner nesehulen med et tynt slim.

Bihulebetennelse oppstår vanligvis i kjølvannet av en forkjølelse. Tett nese gjør at forbindelsene mellom nesehulen og bihulene innsnevres.

Der gir gode vekstbetingelser for bakterier, noe som fører til betennelsen. Som regel er det kjevehulene som blir angrepet, og smertene kan både forplante seg opp mot øynene og ned mot tennene.

Som regel går betennelsen over etter en ukes tid. I alvorlige og langvarige tilfeller kan den behandles med antibiotika.