Shutterstock
Rande under oeje

Hvorfor får jeg svarte ringer under øynene?

Noen mennesker har alltid svarte ringer under øynene, og andre har det aldri. Jeg har det bare noen ganger. Hvordan kan det henge sammen?

Svarte ringer under øynene skyldes ofte at mørke blodårer kan sees gjennom den tynne huden på de nedre øyelokkene. Årsaken kan enten være at huden er ekstra blek og gjennomsiktig, eller at fettlaget under huden er veldig tynt.

Blek hud kan skyldes for lite søvn eller stress, mens tynn og gjennomsiktig hud ofte er genetisk betinget.

Et tynt fettlag under øynene kan også være arvelig, men det kan også bare skyldes lav fettprosent eller helt vanlig aldring.

Med og uden rande under oejnene

Svarte ringer kan forsvinne hvis du unngår stress og får nok søvn.

© Shutterstock

Både arv og livsstil gir svarte ringer

Hvor: Huden på de nedre øyelokkene, som hos mange er ekstra tynn og dermed nesten gjennomsiktig.

Hva: Mørke ringer som enten skyldes blodårer under huden eller i noen tilfeller at huden inneholder ekstra fargepigment.

Hvordan: Tendens til mørke ringer kan ha en lang rekke årsaker, for eksempel genetikk, alder, allergi, stress, vitaminmangel eller for lite søvn.

En tredje årsak til mørke ringer er det hudleger kaller periorbital hyperpigmentering, som skyldes en lokal overproduksjon av mørkt pigment i huden.

Det er kroppens forsøk på å beskytte DNA-et i huden mot solstråler. Er du ekstra hardt rammet, finnes det behandling, blant annet med laser.

Dessuten kan tendensen til mørke ringer forsterkes av medisiner som hormonpiller, antibiotika eller blodfortynnende preparater. Lidelser som vitaminmangel, nedsatt immunforsvar eller stoffskifteproblemer er også mulige forklaringer.