Shutterstock

Hva skjer når jeg nyser?

Hvordan foregår et nys, og er det farlig å holde igjen et nys?

Det kiler litt i nesen og like etter … ahhhchuuuu!

Nyset er en viktig refleks som sender mikroorganismer og fremmed stoffer, for eksempel støv, pollen eller hår, ut av luftveiene og avverger infeksjoner.

For noen er refleksen imidlertid utrolig irriterende – for eksempel personer med høyfeber. Og et kan faktisk være livsfarlig for personer som er i fare for for eksempel lungeprolaps eller har aneurismer, altså utvidede pulsårer som kan sprekke.

Nysets kontrollsenter sitter i hjernestammen, som forbinder hjernen og ryggmargen. Når hjernestammen mottar signaler fra nerveceller i neseborene, blir informasjonen sendt videre til lungene og mellomgulvet, som setter fart på nyset.

Nys er ute av kontroll

Prosessen bak et nys er automatisert og begynner når ubudne gjester trenger inn i neseborene.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Nesenerver aktiveres

Inntrengende mikroorganismer eller pollen fanges opp av nervecellenes reseptorer i neseborene. Nervecellene produserer signalstoffet neuromedin B, som sendes inn til hjernestammen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Nysesenter sender beskjed

I hjernestammen finnes kroppens nysesenter. Signalstoffene binder seg til nerveceller i et område som kalles SpV. Deretter sendes det beskjed videre til det området som styrer pusten vår.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Lungene fyrer av nyset

Nervesignaler når ned til mellomgulvet, som raskt tar et dypt innpust. Deretter trekker musklene i brystet seg sammen, noe som får luften til å skyte ut av lungene.

Kroppens trang til å nyse er spesielt stor når vi er smittet med virus eller har en allergisk reaksjon. Studier har vist at et enkelt nys kan spre om lag 40 000 virusholdige dråper som kan bli hengende i luften i opp mot ti minutter og har en rekkevidde på 7–8 meter.

Til sammenligning resulterer hoste eller fem minutters uavbrutt talestrøm i om lag 3000 dråper. Et nys er altså en perfekt måte for virus å spre seg på.

Nys kan brekke ribbein

Nys gjør mest skade hvis vi forsøker å slutte dem siden opptakten til nyset bygger opp et voldsomt trykk på luftveiene. Forskere har målt trykket i luftrøret til å være 7000 pascal før et nys. Til sammenligning er trykket i luftrøret bare 200 pascal når vi trener og er andpustne.

Holder vi nyset igjen, kan trykket føre til alvorlige indre skader – helt fra sprengte trommehinner og skadet blodkar til brukne ribbein og hjerneskader.