Kroppens myke deler fortæres av mikroorganismer når et lik er lagt i jorda. Skjelettet kan bli bevart i mange år. 

© Shutterstock

Hva skjer med kroppen etter begravelsen?

Allerede kort tid etter at kroppen er senket ned i jorda, starter en effektiv forråtnelsesprosess, som til slutt bare etterlater skjelettet.

20. april 2017

Vi begraver typisk en død person omkring en uke etter døden. Hvis liket oppbevares ved under 4 °C, er det liten grad av forråtnelse. 

Når liket er senket ned i graven, endrer huden farge og blir løs og grønnlig. 

>> Få svar på store og små spørsmål i Illustrert Vitenskap.

Kroppen svulmer opp som en ballong fordi det dannes ulike illeluktende gasser. 

DØDENS FØRSTE SPOR:

  • En halv time etter dødsfall: De første synlige dødstegnene er likflekker: blålige misfarginger av huden. Flekkene oppstår fordi kretsløpet er stanset, slik at blodets fargestoff, hemoglobin, trenger ut vevet. 

  • Tre–fire timer etter dødsfall: Musklene begynner å stivne på grunn av kjemiske endringer. Denne dødsstivheten begynner i hodet og sprer seg til resten av kroppen. Etter 8–12 timer er kroppen stiv som en stokk. 

  • 18–36 timer etter dødsfall: Dødsstivheten begynner å forsvinne igjen etter hvert som forråtnelsen kommer i gang. Etter et par døgn er stivheten forsvunnet. 

Kalkinnhold bestemmer skjelettets levetid

Etter to–tre uker i graven har liket mistet de fleste av sine innvoller og muskler fordi bakterier, fluer og larver spiser av den døde, mens vannet i kroppen fordamper – normalt består kroppen av om lag 80 prosent vann. 

Etter tre–fire måneder er det bare skjelettet igjen. 

Bakkens innhold av kalk bestemmer hvor rask knoklene blir oppløst – er det mye kalk i den, kan knoklene bevares i flere tusen år. 

MUMIER OG MYRFUNN VARER NESTEN EVIG 

© GETTY IMAGES

Hvis et lik ligger ekstremt tørt, varmt eller kaldt, råtner det ikke og blir til en slags mumie, der kroppens myke deler tørker inn til en hard masse. 

I myrfunn stopper forråtnelsen på grunn av det sure myrvannet som virker som garvesyre på huden. 

Har du et vitenskapelig spørsmål du mangler svar på? Spør oss her. Så kommer det kanskje med i en framtidig utgave av Illustrert Vitenskap.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: