Shutterstock
Mand tics i øjet

Hva er leamus?

Jeg har flere ganger opplevd en sitring ved det ene øyet, noen ganger et par dager og andre gang i flere uker. Men hva kommer dette av?

En irriterende og varig sitring ved det ene øyet er nesten alltid leamus, eller fascikulasjon, som kan føles som om noen drar forsiktig i øyelokket.

Leamus skyldes overaktive muskelfibre i musklene rundt øyet, som allerede er kroppens raskeste muskler og derfor har lett for å vibrere.

Fenomenet kan ramme begge øyelokk, men studier viser at det som regel er det øverste som utfører de plagsomme sammentrekningene.

Leamus kan skyldes livsstil

Selv om fascikulasjon ved øyet i de aller fleste tilfeller er ufarlige, kan det være en god idé å gå til legen hvis det skjer ofte.

Leamus kan nemlig dukke opp som et symptom på en stresset livsstil med for eksempel søvnunderskudd eller for mye koffein, og legen kan foreslå endrede rutiner som kan hjelpe.

Tre råd mot leamus

Søvn

Øyetretthet og for lite søvn påvirker øyelokkenes muskler. Dropp skjermer eller sov litt lenger om natten.

Koffein

Det oppkvikkende stoffet kan gi flere muskelsammentrekninger. Drikk mindre kaffe eller cola.

Stress

En stresset kropp øker musklenes tilbøyelighet til bevegelse. Vurder livsstilen din – eventuelt sammen med legen.

Botox stopper irriterende sitring

I tilfeller der livsstilsendringer ikke hjelper, kan legen foreskrive en dose Botox. Botox er en nervegift som også brukes ved ansiktsløftninger.

Botox nær øyelokket lammer nervene og dermed musklene. Effekten avtar imidlertid etter tre til ni måneder, og da må behandlingen gjentas.

Leamus kan også være en bivirkning av medisiner, mens en nevrolog i sjeldne tilfeller blir involvert for å undersøke om det kan være en alvorligere underliggende årsak i hjernen.