Shutterstock

Hva bestemmer kroppsfettets plassering?

Hvorfor er det slik at noen kvinner har fett på baken og lårene, mens andre har tykk mage og tynne lår? Må det være slik?

Fordelingen av fettdepotene på kroppen reguleres av en rekke faktorer, der de viktigste er hormoner, gener og fysisk aktivitet. Kvinner og menn har ulik fettfordeling, noe som grunnleggende sett skyldes det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Østrogen øker mengden kroppsfett, og fordi kvinner produserer mer østrogen enn menn, har kvinner generelt sett en høyere fettandel (25–31 prosent for kvinner, 18–26 prosent for menn). Kjønnshormonet sørger samtidig for at fettet hovedsakelig avsettes på baken, hoftene og lårene, slik at kvinner ofte får den typiske pærefasongen.

Etter overgangsalderen når kjønnshormonproduksjonen avtar, er det vanlig at kvinners fettdepoter flytter seg oppover slik at hoftene smalner og livvidden og magen vokser. De antar altså i økende grad den typiske eplefasongen man ser hos menn.

Overweight man

Flere gener har også vist seg å ha betydning for hvor på kroppen fettet avsetter seg. Det er dessverre umulig å påvirke de genetiske og hormonbetingede årsakene til fettdepotenes fordeling, men man kan til en viss grad endre kroppsform fra eple- til pærefasong ved å gå inn for å mosjonere.

Når musklene arbeider, produserer de nemlig signalstoffet interleukin-15 som har vist seg å redusere mengden av magefett, mens fett oppsamlet på baken og lårene ikke blir påvirket.