Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

gule tænder TOP
Mennesket - Kroppen

Slik unngår du gule tenner

Frukt, vin, cola og kaffe smusser til det funklende Colgate-smilet med gulbrune fargeavleiringer og emaljeetsende stoffer. Men det finnes heldigvis mye du kan gjøre for å holde fargen på tennene.

De funkler som polert elfenben på stjernene i Hollywood, men er ikke alltid like kritthvite på badet der hjemme.

Selv om vi naturligvis får mer gule tenner med alderen, er det også noe du selv kan gjøre for å hindre misfarging på tannsettet.

Her er de viktigste årsakene til at du får gule tenner - og et par triks du kan bruke for å unngå det.

1. Unngå fargerike matvarer

Noen matvarer inneholder spesielt mange kromogener, dvs. molekyler med et høyt fargeinnhold, som setter seg fast på tennenes emalje og gir misfarging.

Stoffene finnes særlig i mørke matvarer som kaffe, rødvin, cola, lakris og en rekke frukter som druer, blåbær og granateple.

  • TRIKS: Vær nøye med tannhygiene, men hyppig bruk av tannbørste og tanntråd. Bruk sugerør når du drikker for eksempel fruktsmoothie og iskaffe, slik at tennene unngår den verste kontakten med fargestoffene.

2. Unngå garvesyre

Tannin, eller garvesyre, er et plantepolyfenol som blant annet gir bitterhet til rødvin, svart te og mørk sjokolade. Men garvesyren gjør det dessverre også lettere for kromogener å feste seg til tannemalje.

Derfor er rødvin – som inneholder mye av både kromogener og tanniner – særlig ille til å gi gule tenner.

  • TRIKS: Inntaksfrekvensen og -lengden er viktig, så i stedet for å sitte og nyte tre kopper svart te hver morgen over en lang stund, så skjær ned til en håndfull kopper fordelt over uken.

3. Pass på syreholdig mat og drikke

Kullsyren i brus og fruktsyre i for eksempel sitroner, epler, druer og alle slags sitrusjuice bryter ned kalken i emaljen og er med på å danne de rillene og sprekkene som fargestoffene kan feste seg i.

Cola er en av de brustypene med mest syre, med en pH-verdi på 2,4, og siden den samtidig inneholder kromogener, er det en hovedsynder når det gjelder gule tenner.

  • TRIKS: Spis all frukten på en gang i stedet for å plukke på en klase druer i timevis. Skyll munnen med vann etter både brus og frukt, men ikke puss tennene med det samme, siden emaljen er sårbar like etter et syreangrep. Bland smoothie med melk og ha frukt i for eksempel yoghurt, siden melkeprodukter skaper en kjemisk likevekt med syren.

4. Kutt ut tobakken

Tobakk misfarger tennene mer enn både kaffe, cola og rødvin, fordi tjære og nikotin fester seg særlig godt på emalje. Den gul-brune fargen kan fjernes med tannrensinger, men med tiden kan fargestoffene trenge inn i selve tannen og blir kroniske.

Storrøykere risikerer også en brunlig fargeendring av selve tannkjøttet, noe som kalles melanose.

Les også:

Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
Helse

FEIL ELLER FAKTA: Der finnes unik næring i kjøtt

2 minutter
Sex

Du dufter deg til den perfekte partner

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul