Shutterstock

Går solkrem ut på dato?

Kan du trekke fram tuben med solkrem fra i fjor igjen? Og hvordan skal solkremen helst oppbevares? Få vitenskapens guide her.

Solkrem mister etter hvert effekten. Kremens solfaktor – altså hvor mye av solens skadelige UV-stråling den blokkerer – blir lavere med tiden.

Derfor har solkrem en holdbarhetsdato, akkurat som matvarer. Typisk ligger datoen minst tre år etter produksjonsdatoen, men som regel forkortes holdbarheten markant hvis flasken eller tuben er åpnet.

Solkrem reflekterer eller suger opp

Solkrem kan avverge solstråler på to helt forskjellige måter.

© Oliver Larsen

Mineralsk solkrem

inneholder stoffer som titanoksid og sinkoksid. De fungerer som et fysisk skjold som reflekterer UV-strålene vekk fra huden.

© Oliver Larsen

Kjemisk solkrem

virker ved at organiske molekyler fra stoffer som oksybenzon absorberer UV-strålene og gjør dem om til varme før de treffer huden.

Høye temperaturer ødelegger ingredienser

De fleste solkremer holder i minst to år hvis du oppbevarer dem skikkelig. Utsetter du dem derimot for høye temperaturer, direkte sol i lengre perioder eller frost, blir de aktive ingrediensene i kremen ødelagt.

Blant ingrediensene finner vi blant annet sinkoksid eller titandioksid, som blokkerer UV-stråling.

En solkrem som har gått ut på dato, er som regel bedre enn ingenting, men hvis du bruker den svekkede kremen, så vær oppmerksom på at faktoren kan være hele 99 prosent lavere enn det som står på pakken.