Shutterstock

Forskere setter fokus på øyet

130 millioner lysfølsomme celler, proteinrike væsker og elektriske signaler. Øyet ditt er et av kroppens mest kompliserte og hardtarbeidende organer.

Linsen: Oppskåret linse avslører avlange fibre

Bak regnbuehinnen ligger linsen. Den fire millimeter brede elastiske skiven sørger for å lede lyset som kommer gjennom pupillen, over på netthinnen, slik at du kan se skarpt. Linsen består bare av én type celler – linsefibre – som finnes i en rekke utviklingsstadier og er arrangert i flere lag med de eldste fibrene innerst.

STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Strålelegemet: Væske holder trykket i øyet

Bak iris ligger en kjertel som kalles strålelegemet. Her produseres en spesielt glassklar væske som blant annet sørger for et stabilt trykk inne i øyet. Strålelegemet holder også fast i en masse små, fine tråder som kan trekke i linsen, slik at den endrer form.

SPL

Iris: Muskler slipper inn lyset

Som et kupert landskap omkring den svarte pupillen ligger regnbuehinnen, iris. Hinnen regulerer mengden av lys som treffer det indre øyet, og består av to ulike muskellag som sørger for å utvide og redusere pupillens størrelse.

Shutterstock

Tårekjertelen: Kjertel danner potent cocktail av proteiner, salter og vann

Under det øverste øyelokket sitter øyets største tårekjertel, som har som oppgave å produsere tårevæske. Kjertelen er delt i store klaser med kjertelceller, som sørger for å lage en blanding av vann, protein og salter. Væsken beskytter blant annet hornhinnens overflate og renner ut av øyekroken når du er lei deg.

SUSUMU NISHINAGA/SPL

Netthinnen: Millioner av nerveceller skaper fargesyn

På øyets bakvegg sitter netthinnen. Her finnes mer enn 130 millioner nerveceller eller fotoreseptorer som behandler lyset som kommer inn fra pupillen. Fotoreseptorene kan deles i to typer: «staver», som på grunn av sin høye lysfølsomhet brukes ved mørkesyn, og «tapper», som brukes under gode lysforhold og skaper fargesynet vårt.

Dr. Nicolás Cuenca & Isabel Ortuño-Lizarán/Nikon Small World 2018

Den optiske nerven: Elektriske signaler sender bilder til hjernen

I netthinnen finner vi synsnerven, som ved hjelp av elektriske signaler overfører de visuelle inntrykkene fra netthinnen til hjernen. Starten på synsnerven er synlig som et avgrenset område, kalt papillen, med en sentral del der øyets blodkar møtes.

SPL

Kunstig øye: 3D-printer skaper lysreseptorer på overflate av glass

Millioner av enkeltdeler og den enorme kompleksiteten gjør det vanskelig å etterligne et øye. Men nå har forskere for første gang klart å 3D-printe en rekke lysfølsomme sensorer på en halvkuleformet overflate av glass. Dermed har de skapt et såkalt bionisk øye. Neste store skritt er å finne en metode til å printe lysreseptorene på en myk overflate.

UNIVERSITY OF MINNESOTA, MCALPINE GROUP