Forskere løser gåten om PMS

PMS er et stort problem for mange kvinner. Men nå har forskere funnet ut hva som utløser de plagsomme bivirkningene av den månedlige menstruasjonen.

PMS

Humørsvingninger, aggressivitet og en kort lunte er bare noen av de symptomene som forekommer ved premenstruelt syndrom (PMS). Og 80 prosent av alle kvinner opplever PMS like før menstruasjonen.

Når har forskere funnet forklaringen på de ubehagelige symptomene, som også inkluderer blant annet kramper og oppblåsthet.

PMS er en betennelsestilstand

Amerikanske forskerne har funnet en sammenheng mellom en biomarkør og alvorlige PMS-symptomer.

Studien var basert på 2939 kvinner. Den viste at det er en positiv sammenheng mellom PMS og proteinet hs-CRP (high-sensitive C-reactive protein).

Proteinet er en biomarkør for betennelse i blodet. Og det har lenge vært kjent blant leger at medisiner mot betennelse – for eksempel ibuprofen – har en god effekt mot menstruasjonssmerter.

Mer protein ved PMS

Dette tyder på at jo mer det er av dette proteinet i blodet, jo kraftigere betennelse, og dermed mer alvorlige PMS-plager.

Forskerne kobler proteinet til disse symptomene:

  • Humørsvingninger

  • Magekramper

  • Ryggsmerter

  • Oppblåsthet, økt appetitt og vektøkning

  • Brystsmerter

PMS minner om hjerteinfarkt

Forskernes mulighet for å utvikle behandlinger av PMS-symptomer blir bedre jo mer de vet om de biologiske faktorene bak PMS.

Og det er et stort behov for bedre behandling. Tidligere i år sa professor John Guillebaud følgende til Quartz:

– Menstruasjonssmerter er nesten like ille som å få et hjerteinfarkt.