Shutterstock
Damp fra næsen

Forskere bekymret over ny nikotin-trend blant barn og unge

Ulovlige e-sigaretter som ser ut og smaker som godteri, sprer seg blant barn og unge flere steder i verden. Ekspert advarer om at produktene kan føre til varige hjerneskader.

De lokker med søte smaker av vannmelon, blåbær og fersken og fanger øyet med sterke farger.

Videoer med såkalte puff bars sprer seg akkurat nå på det sosiale mediet TikTok, der brukere tester de ulovlige engangs-e-sigarettene eller direkte oppfordrer til kjøp og salg.

Og flere steder i verden beskriver forskere hvordan bruken av de fargestrålende e-sigarettene er i vekst blant barn og unge helt ned til tolv år. Men trenden kan føre til varige skader på de unge hjernene, advarer tobakkeksperter.

Et par ukers eksperimenter er nok

Charlotta Holm Pisinger er professor i tobakkforebygging ved Københavns Universitet og en av landets ledende eksperter.

Hun følger tobakkforbruket blant de unge tett, og er nervøs for utviklingen.

«Det er selvfølgelig utrolig urovekkende. Vi vet at nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff, og vi vet også at det er skadelig – særlig for de unge og for unge hjerner.» Charlotta Holm Pisinger, professor i tobakkforebygging ved Københavns Universitet

Hun mener at noe de unge kanskje betrakter som morsomt og ufarlig, kan få alvorlige konsekvenser på lang sikt.

Forskerne vet nemlig at det bare skal et par ukers eksperimentering med nikotin til før mange av de unge er så avhengige at de har store problemer med å slutte.

Svarer til mer enn to pakker sigaretter

Og engangs-e-sigarettene er mye farligere enn det fargerike utseende tyder på, forklarer Pisinger.

Hver puff bar er nok til om lag fire hundre inhaleringer, og pinnene finnes i to ulike styrker: en versjon med 2 prosent nikotin og en versjon med 5 prosent.

Mens den ene versjonen svarer til nikotininnholdet i en pakke sigaretter, svarer nikotininnholdet i den andre til mer enn to pakker.

engangs e-cigaretter

De såkalte puff bars finnes i ulike smaksvarianter og har gjerne fargeglad innpakning.

© Wikimedia Commons

Samtidig bruker produktene såkalte nikotinsalter som gjør dem enklere å inhalere.

Dermed får de unge raskere en større mengder nikotin ned i lungene – og det øker risikoen for avhengighet enda mer.

Setter uhyggelige spor i hjernen

En annen konsekvens av nikotinforbruket blant de unge kan være forstyrrelser i hjernens utvikling.

«Når du er tenåring, foregår det en mengde ommøblering i hjernen, noe som gjør den svært sårbar overfor slike rusmidler», sier Pisinger.

Hun forklarer at en rekke dyrestudier og CT-skanninger av unges hjerner har avslørt hvordan nikotin setter varige spor. Og at nikotin også kan være en døråpner til avhengighet av andre rusmidler som hasj, alkohol og kokain siden produktene venner hjernen til å være påvirket.

«Nikotin kan skade de forbindelsene som dannes i hjernen, slik at man for eksempel får problemer med å lære og konsentrere seg. Vi vet også at giftstoffet øker risikoen for angst og depresjon», sier hun.