Hun mener at noe de unge kanskje betrakter som morsomt og ufarlig, kan få alvorlige konsekvenser på lang sikt.
Forskerne vet nemlig at det bare skal et par ukers eksperimentering med nikotin til før mange av de unge er så avhengige at de har store problemer med å slutte.
Svarer til mer enn to pakker sigaretter
Og engangs-e-sigarettene er mye farligere enn det fargerike utseende tyder på, forklarer Pisinger.
Hver puff bar er nok til om lag fire hundre inhaleringer, og pinnene finnes i to ulike styrker: en versjon med 2 prosent nikotin og en versjon med 5 prosent.
Mens den ene versjonen svarer til nikotininnholdet i en pakke sigaretter, svarer nikotininnholdet i den andre til mer enn to pakker.
Samtidig bruker produktene såkalte nikotinsalter som gjør dem enklere å inhalere.
Dermed får de unge raskere en større mengder nikotin ned i lungene – og det øker risikoen for avhengighet enda mer.
Setter uhyggelige spor i hjernen
En annen konsekvens av nikotinforbruket blant de unge kan være forstyrrelser i hjernens utvikling.
«Når du er tenåring, foregår det en mengde ommøblering i hjernen, noe som gjør den svært sårbar overfor slike rusmidler», sier Pisinger.
Hun forklarer at en rekke dyrestudier og CT-skanninger av unges hjerner har avslørt hvordan nikotin setter varige spor. Og at nikotin også kan være en døråpner til avhengighet av andre rusmidler som hasj, alkohol og kokain siden produktene venner hjernen til å være påvirket.
«Nikotin kan skade de forbindelsene som dannes i hjernen, slik at man for eksempel får problemer med å lære og konsentrere seg. Vi vet også at giftstoffet øker risikoen for angst og depresjon», sier hun.