Damp fra næsen

Forskere bekymret over ny nikotin-trend blant barn og unge

Ulovlige e-sigaretter som ser ut som og smaker av godteri, sprer seg blant barn og unge flere steder i verden. Ekspert advarer om at produktene kan føre til varige hjerneskader.

Ulovlige e-sigaretter som ser ut som og smaker av godteri, sprer seg blant barn og unge flere steder i verden. Ekspert advarer om at produktene kan føre til varige hjerneskader.

Shutterstock

De lokker med søte smaker av vannmelon, blåbær og fersken og fanger øyet med sterke farger.

Videoer med såkalte puff bars sprer seg akkurat nå på det sosiale mediet TikTok, der brukere tester de ulovlige engangs-e-sigarettene eller direkte oppfordrer til kjøp og salg.

Og flere steder i verden beskriver forskere hvordan bruken av de fargestrålende e-sigarettene er i vekst blant barn og unge helt ned til tolv år. Men trenden kan føre til varige skader på de unge hjernene, advarer tobakkeksperter.

Et par ukers eksperimenter er nok

Charlotta Holm Pisinger er professor i tobakkforebyggelse ved Københavns Universitet i Danmark og en av landets ledende eksperter.

Hun følger tobakkforbruket blant de unge tett, og er nervøs for utviklingen.

«Det er selvfølgelig utrolig urovekkende. Vi vet at nikotin er et sterkt avhengighetsskapende stoff, og vi vet også at det er skadelig – spesielt for de unge og for unge mennesker hjerner.» Charlotta Holm Pisinger - professor i tobakkforebyggelse ved Københavns Universitet i Danmark

Hun mener de unge kanskje betrakter som noe morsomt og ufarlig, kan få alvorlige konsekvenser på lang sikt.

Forskerne vet nemlig at det bare krever et par ukers eksperimenter med nikotin før mange av de unge er så avhengige at de har store problemer med å slutte.

Svarer til mer enn to pakker sigaretter

Og engangs-e-sigarettene er mye farligere enn det fargerike utseende tyder på, forklarer Pisinger.

Hver puff bar inneholder om lag 400 inhalasjoner og kommer i to ulike styrker: en versjon med 2 prosent nikotin og en versjon med 5 prosent.

Mens den ene versjonen svarer til nikotin-innholdet i en pakke sigaretter, svarer nikotininnholdet i den andre til mer enn to pakker.

engangs e-cigaretter

Mange av de såkalte puff bars kommer i fargestrålende innpakninger og tilbyr ulike smaksvarianter.

© Wikimedia Commons

Samtidig bruker produktene såkalte nikotinsalter som gjør dem enklere å inhalere.

Dermed får de unge raskere en større mengder nikotin ned i lungene – og det øker risikoen for avhengighet enda mer.

Etterlater uhyggelige spor i hjernen

En annen konsekvens av nikotinforbruket blant de unge kan være langvarige skader i hjernens utvikling.

«Når du er tenåring, foregår det masse ommøblering i hjernen som gjør den enormt sårbar overfor slike rusmidler», sier Pisinger.

Hun forklarer at en rekke dyrestudier og CT-skanninger av unges hjerner har avslørt hvordan nikotin etterlater varige spor. Og at nikotin også kan bli en døråpner til avhengighet av andre rusmidler som hasj, alkohol og kokain siden produktene venner hjernen til å være påvirket.

«Nikotin kan skade de forbindelsene som dannes i hjernen slik at man for eksempel får problemer med å lære og konsentrere seg. Vi vet også at giftstoffet øker risikoen for angst og depresjon», sier hun.