Forskere avslører hemmeligheten bak skallethet og grå hår

Ved en tilfeldighet har amerikanske forskere endelig avslørt årsaken til grått hår og skallethet hos mus. Nå håper de at oppdagelsen kan føre til helt nye behandlingsformer hos mennesker.

© Shutterstock

Selv om både skallede isser og grått hår er et vanlig syn over hele kloden, har forskere i mange år strevd med å finne den biologiske årsaken.

Det kan være slutt på nå takket være en ny studiefra USA.

Her har en gruppe forskere identifisert de spesifikke cellene som får håret til å gro og danne pigmenter, og det er et stort skritt i forhold til å utvikle nye behandlingsformer mot bare flekker og fargeløse hårstrå.

###

Oppdaget ved en tilfeldighet

Egentlig var det slett ikke hår forskerne studerte, men en sjelden sykdom som kalles Neurofibromatose Type 1, som blant annet får knuter til å vokse langs kroppens nerveceller.

Underveis oppdaget forskerne ved en tilfeldighet at et protein som kalles KROX20 spiller en viktig rolle for hårvekst, og at et annet protein som kalles SCF, er essensielt for å gi håret farge.

Hvis forskerne fjernet SCF-genet, ble hårete hvitt. Fjernet de KROX20, ble musene skallede. Og det betyr altså at cellene må ha begge de to proteinene for å oppnå en tett og fargerik hårprakt.

Baner vei for nye behandlinger

Forskerne vil nå undersøke om det også er mangelen på KROX20 og SCF som er årsaken til skallethet og grått hår hos mennesker.

Og selv om studien fortsatt bare er foretatt på mus, håper de at den åpner for helt nye behandlingsformer.

– Vi håper å kunne levere det nødvendige genet til hårsekkene, slik at vi unngår disse kosmetiske problemene i fremtiden, forteller forskningsleder Lu Le.