Shutterstock

Fjern ett hår – og få seks nye

Fjerner du uønsket hår med voks og pinsett, bør du kanskje stoppe. Forskere har oppdaget at hårfjerning – stikk imot hensikten – resulterer i flere nye hår.

Ny forskning er dårlig nytt for kvinner som fjerner hår i håp om redusert hårvekst. Forskere ved University of Southern California har funnet ut at hår revet ut av hårsekker gir flere nye hår.

I et forsøk dro forskerne ut hår med roten på mus. I alt fjernet forskerne 200 hår i et sirkelformet område med en diameter på tre til fem millimeter på musens rygg. I løpet av kort tid vokste 1200 nye hår frem.

Immunceller får håret frem

Når du fjerner et hår, blir hårsekken ødelagt. Forskerne oppdaget at skaden utløser et protein som sender signaler til kroppens immunceller. De finner straks veien til skadestedet, reparerer hårsekken og gir den beskjed til å danne masse nytt hår.

Effekten var likevel ikke den samme hvis forskerne bare fjernet enkelte hår rundt omkring på musens kropp eller i et område på over seks millimeter i diameter. Det skyldes ifølge forskerne at immuncellene bare reagerer hvis skaden – altså hårtapet – er stort nok.

Potensiell behandling av skallethet

Den nye oppdagelsen kan ifølge forskeren bak forsøket, Cheng-Ming Chuong, føre til nye former for behandling av skallethet som kan oppstå plutselig hos begge kjønn.