Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Finnes det mennesker som ikke føler smerte?

Shutterstock

Noen få hundre mennesker i verden lider av en medfødt sykdom som gjør dem ute av stand til å føle smerte. En genetisk mutasjon er årsak til at de sensoriske nervefibrene som sender signaler fra kroppen til hjernen og ryggmargen, ikke er tilstrekkelig utviklet.

Det medfører at man ikke kjenner om noe gjør vondt eller er varmt eller kaldt. Lidelsen har navnet CIPA, som står for congenital insensitivity to pain with anhidrosis, noe som kan oversettes til medfødt følelsesløshet overfor smerte og manglende svettesekresjon.

Et annet kjennetegn ved sykdommen er nemlig at kroppen er ute av stand til å svette og dermed kjøle ned seg selv. Det kan lyde besnærende å ikke kunne føle smerte, men det er en svært alvorlig og uhelbredelig sykdom.

Halvparten av alle CIPA-pasienter dør før de fyller tre år. Smerte er alarmknappen i kroppen. Den forteller oss at noe er galt. CIPA-pasienter kan for eksempel brekke et ben uten å merke det, og de kan lide av livstruende sykdommer som akutt blindtarmsbetennelse uten å vite det. Hvis slike lidelser ikke blir tatt under behandling, kan de føre til at pasienten dør.

Les også:

Plants pain 15/2014
Planter

Kan planter føle smerte?

0 minutter
Insekter
Insekter

Spør oss: Kan insekter føle smerte?

2 minutter
Kroppen

Kan man dø av smerte?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul