Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Finnes det mennesker som ikke føler smerte?

Shutterstock

Noen få hundre mennesker i verden lider av en medfødt sykdom som gjør dem ute av stand til å føle smerte. En genetisk mutasjon er årsak til at de sensoriske nervefibrene som sender signaler fra kroppen til hjernen og ryggmargen, ikke er tilstrekkelig utviklet.

Det medfører at man ikke kjenner om noe gjør vondt eller er varmt eller kaldt. Lidelsen har navnet CIPA, som står for congenital insensitivity to pain with anhidrosis, noe som kan oversettes til medfødt følelsesløshet overfor smerte og manglende svettesekresjon.

Et annet kjennetegn ved sykdommen er nemlig at kroppen er ute av stand til å svette og dermed kjøle ned seg selv. Det kan lyde besnærende å ikke kunne føle smerte, men det er en svært alvorlig og uhelbredelig sykdom.

Halvparten av alle CIPA-pasienter dør før de fyller tre år. Smerte er alarmknappen i kroppen. Den forteller oss at noe er galt. CIPA-pasienter kan for eksempel brekke et ben uten å merke det, og de kan lide av livstruende sykdommer som akutt blindtarmsbetennelse uten å vite det. Hvis slike lidelser ikke blir tatt under behandling, kan de føre til at pasienten dør.

Les også:

Kroppen

Kroppstemperaturen din er ikke lenger 37 grader

3 minutter
Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Høyt blodtrykk får hjernen din til å skrumpe

5 minutter
Plants pain 15/2014
Planter

Kan planter føle smerte?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul