Shutterstock

Finnes det mennesker som ikke føler smerte?

Noen få hundre mennesker i verden lider av en medfødt sykdom som gjør dem ute av stand til å føle smerte. En genetisk mutasjon er årsak til at de sensoriske nervefibrene som sender signaler fra kroppen til hjernen og ryggmargen, ikke er tilstrekkelig utviklet.

Det medfører at man ikke kjenner om noe gjør vondt eller er varmt eller kaldt. Lidelsen har navnet CIPA, som står for congenital insensitivity to pain with anhidrosis, noe som kan oversettes til medfødt følelsesløshet overfor smerte og manglende svettesekresjon.

Et annet kjennetegn ved sykdommen er nemlig at kroppen er ute av stand til å svette og dermed kjøle ned seg selv. Det kan lyde besnærende å ikke kunne føle smerte, men det er en svært alvorlig og uhelbredelig sykdom.

Halvparten av alle CIPA-pasienter dør før de fyller tre år. Smerte er alarmknappen i kroppen. Den forteller oss at noe er galt. CIPA-pasienter kan for eksempel brekke et ben uten å merke det, og de kan lide av livstruende sykdommer som akutt blindtarmsbetennelse uten å vite det. Hvis slike lidelser ikke blir tatt under behandling, kan de føre til at pasienten dør.