Shutterstock
Mand med ølmave

Får man ølmage av for mange halvlitere?

FEIL ELLER FAKTA: Uttrykket «ølmage» antyder at et stort inntak av øl setter seg på magen. Men er det noen vitenskapelig dokumentasjon for at øl-kaloriene først og fremst blir til magefett?

I en stor tysk undersøkelse fra 2009 fulgte forskerne 20 000 menn og kvinner gjennom åtte år og sammenholdt ølinntaket med personenes vekt og livvidde.

Konklusjonen ble at selv om menn som drakk mye øl, ofte også hadde stor mage, skyldtes det rett og slett at de ble vomdigre av å innta flere kalorier enn de forbrente.

Plassering av fett er genetisk betinget

Hos menn har overvekt i realiteten en genetisk betinget tendens til å sette seg på magen, mens kvinnenes kjønnshormoner får størstedelen av det overflødige fettet til å sette seg på hoftene, på baken og på lårene.

Det var en av grunnene til at forskerne ikke fant noen sammenheng mellom ølmage og forbruk hos kvinnene, mens en annen grunn rett og slett var at kvinnene ikke drakk særlig mye øl.

Kaker og vin kan også gi «ølmage»

Med andre ord kan man – og særlig menn – like gjerne få ølmage av å drikke øl som av å spise kaker.

Det er heller ikke noe som tyder på at man får mer utprget ølmage av øl enn vin.

Riktignok inneholder øl omkring fem ganger så mange karbohydrater som et glass rødvin, men de inneholder den samme mengden alkohol, som står mesteparten av kaloriene i enheten.