Er piercing farlig?

Jeg har hørt flere skrekkhistorier om piercing. Men er det så farlig som man får inntrykk av?

piercing, kvinne, tungepiercing
© Shutterstock

Ja, piercing er farlig, men heldigvis er det sjelden at det går virkelig galt. Det finnes ingen sikker statistikk, ettersom inngrepene ikke blir registrert noen steder. Men 95 prosent av alle praktiserende leger har behandlet personer som har fått problemer fordi de har piercing.

Ved piercing lages det hull i huden, som er en viktig del av immunsystemet, og dermed øker risikoen for infeksjoner. Dessuten er infeksjonene ofte mer kompliserte enn vanlig, fordi smykkene jo er fremmedlegemer som bakteriene kan sette seg fast på.

I verste fall kan det oppstå blodforgiftning, og i tillegg kommer risikoen for å overføre sykdommer som hiv og hepatitt via instrumentene. Videre kan det skje mekaniske skader på stedet der man blir piercet. Særlig sårbare områder er brusken i nesen og ørene, som ikke tåler at det oppstår større blodansamlinger.

Vevet går ganske enkelt til grunne, noe som etterlater skjemmende arr. Tungepiercing utgjør et spesielt problem fordi det gir en betydelig risiko for tannskader.