Shutterstock
tenner, tannbørste, 3D

Er det nødvendig å pusse tennene?

Hvorfor må vi pusse tennene to ganger om dagen når våre forfedre klarte seg utmerket uten?

Det er nå ikke helt riktig at våre forfedre aldri pusset tennene. Det er funnet tegn på at folk har renset tennene så tidlig som i steinalderen. På den tiden levde våre forfedre som samlere, jegere og fiskere.

De spiste kjøtt, fisk, bær, frukt og nøtter, men absolutt ikke noe sukker – bortsett fra det som eksisterer naturlig i bær og frukter. Og funn fra steinalderen kan vise imponerende tannsett uten hull. Men fra den tiden da jordbruket ble innført, begynte Karius og Baktus for alvor å flytte inn.

Det skyldtes at jordbrukerne spiste grøt og brød, det vil si karbohydratholdig mat, som klistrer seg til tennene. Undersøkelser har derfor vist at blant annet vikingene hadde svært dårlige tenner. Tannpuss har imidlertid ikke alltid vært like nødvendig som i dag.

”Hovedskurken” er å finne i kostholdet, og da gjelder det først og fremst sukker. I tillegg til i godterier, brus, kaker og liknende er det store mengder sukker i matvarer som vi normalt ikke forbinder med sukker. Mye ferdigmat er tilsatt sukker, og blant annet inneholder brød, pølser og andre påleggsvarer store mengder.