Shutterstock
Rygende sko

Er det best å beholde skoene på inne?

Et par av venninnene mine beholder alltid skoene på inne siden de mener det er det mest hygieniske. Men kan det stemme?

Skoene dine er smittebærere. For mens du tråkker rundt på gatene, besøker offentlige toaletter og skitne perronger, sleper du med deg all verdens bakterier.

Forskere har undersøkt mange skosåler og oppdaget at fottøyet kan inneholde ulike bakteriearter alt etter hvor vi ferdes.

Legesko er fulle av bakterier

På et sykehus i Polen var 65 prosent av legenes sko for eksempel smittet med multiresistente stafylokokker og Enterococcus faecalis – en bakterie som lever i tarmene våre.

En annen studie av 127 skosåler fra vanlige husstander har vist at 40 prosent var forurenset med Clostridium difficile, som forårsaker diaré og tarmbetennelse.

I tillegg har forskere funnet listeria-bakterier på 20 prosent av de skoene som hadde tråkket på offentlige toaletter. Infeksjoner med listeria kan føre til sykdommen listeriose, som dreper 20–30 prosent av de smittede.

Kreftframkallende stoffer havner også i skosålene

Hvor mange bakterier som setter seg, er fremfor alt avhengig av skoenes tilstand. Utgåtte sko har generelt flere bakterier.

Skoene plukker imidlertid ikke bare opp bakterier. Giftige tungmetaller i jord, kreftframkallende stoffer i asfalten og hormonforstyrrende stoffer fra områder som er sprøytet, kan også snike seg med inn i hjemmet hvis vi ikke husker å ta av skoene.