Shutterstock
Gråtende barn

Er alle tårer like?

Tårer kan piple fram av ulike årsaker, men er det også forskjell på hva de inneholder?

Alle tårene våre blir dannet i tårekjertlene, som befinner seg rett over den ytterste delen av øyet og har om lag 10–20 åpninger ut til hvert øye.

De fleste tårer blir produsert for å beskytte de fintfølende øynene våre mot bakterier og støv, og i løpet av en helt vanlig dag kommer den samlede tåreproduksjonen vanligvis opp i omkring to milliliter.

Slim og fett beskytter øynene

Innholdet i tårene varierer alt etter hvorfor de produseres.

Den vanligste typen tårer inneholder slim, fett, salter, bakteriedrepende enzymer og antistoffer. Blandingen blir lagt jevnt som en beskyttende hinne over øyet hver gang vi blunker.

Tårer endrer innhold

Basistårer

Fukter og fjerner mikroorganismer med blant annet slim, fett, salter, bakteriedrepende enzymer og antistoffer.

Reflekstårer

Dannes når øyet irriteres, og skyller vekk fremmedlegemer med mange enzymer og antistoffer.

Følelsestårer

Utløses av sterke følelser som smerte eller sorg og inneholder stresshormoner og smertestillende stoffer.

Andre tårer framkalles som reaksjon på en ubehagelig påvirkning utenfra, for eksempel når vi hakker løk, noe som utløser en gass som irriterer øynene. Denne typen tårer består hovedsakelig av vann, men også enzymer og antistoffer som skal skylle vekk det fremmede stoffet og bekjempe irritasjonen.

Sist, men ikke minst kan tårer utløses av følelser som stress, sorg og glede.

Tårer har vist seg å inneholde stresshormoner, og derfor mener noen forskere at tårer kan være et middel kroppen bruker for å kvitte seg med stressende stoffer som hoper seg opp når vi opplever sterke følelser og pressede situasjoner.

Ifølge en artikkel fra Harvard Health Publishing utløser følelsesmessig gråt også produksjon av endorfiner, som lindrer smerte, både fysisk og følelsesmessig, og dermed får oss til å føle oss bedre.