Shutterstock

Duellen: Er en eltannbørste bedre enn en vanlig?

God munnhygiene er avgjørende for å unngå hull i tennene, tannkjøttbetennelse og periodontitt. Men hva er det beste utstyret?

Etter offentliggjøringen av en stor studie i 2019 er ikke forskerne lenger i tvil – den elektriske tannbørsten slår den tradisjonelle og beskytter både tenner og tannkjøtt mer effektivt.

Studien, som sammenlignet effektiviteten av de to tannbørstetypene, strakte seg over elleve år.

Forsøkspersoner med elektriske tannbørster hadde sunnere tannkjøtt, færre hull og beholdt tennene sine lenger enn de som pusset manuelt.

Fordelen med den elektriske tannbørsten er at den roterer og dermed fjerner bakteriebelegg mer effektivt. Jo mindre bakteriebelegg, jo færre hull i tennene.

Studien viste at bruk av elektrisk tannbørste reduserte risikoen for hull i tennene med 18 prosent i forhold til puss med en tradisjonell tannbørste.

1. Fjerner plakk effektivt

Eltannbørstens roterende børstehode fjerner plakk mer effektivt og reduserer risikoen for hull i tennene med 18 prosent i forhold til vanlig tannpuss.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Holder på tannkjøttet

En eltannbørste er effektiv og reduserer risikoen for at tannkjøttet trekker seg tilbake og dermed gjør tannroten sårbar, med 22 prosent i forhold til en tradisjonell tannbørste.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Bevarer tennene i munnen

Eltannbørstene gir bedre beskyttelse mot bakterier og betennelse som kan gjøre at tennene faller ut. De som brukte dem, hadde i gjennomsnitt 0,36 flere tenner.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Alle kan pusse grundig

Eltannbørsten er lett å bruke. Den roterer automatisk og utfører selv pussebevegelsene, noe som sørger for at barn og folk med svak motorikk får rengjort tennene skikkelig.

Shutterstock & Lotte Fredslund