Dør man av å svelge et glasskår?

Bør man oppsøke lege hvis man har svelget et glasskår eller noe annet som har skarpe kanter? Eller kan det passere gjennom kroppen og organene uten å gjøre skade eller gi symptomer?

Større glasskår kan være farlige, men de vil nesten alltid bli oppdaget før de når ned i magesekken.

Små glasskår og pulverisert glass er derimot harmløst, så det er bare i kriminalromaner det er mulig å drepe fiendene sine ved å blande glass i maten.

Glasskårets vei fra munn til tarm

Følg glasskårets vei gjennom kroppen og lær mer om når det kan gjøre størst skade.

© ken ikeda madsen & shutterstock

Munnen

Hvis du får glasskår i munnen, vil du antagelig oppdage det veldig raskt. Du vil merke selv veldig små biter. Det vil gi en følelse omtrent som kaffegrut eller brød med sand på.

Spiserøret

Skulle et glasskår klare å passere munnen, kan det sette fast seg i spiserøret. I så fall bør det fjernes. Det skjer ved hjelp av et kateter med en slags klo i enden.

Magen

Hvis glasskårene når magesekken, er de ofte knadd sammen med mat og vil ikke gjøre skade. I sjeldne tilfeller kan de imidlertid skade veggene på magesekken og bør straks fjernes.

Tarmene

Når glasskårene først har funnet veien til tarmene, vil de nesten helt sikkert komme ut igjen av seg selv i løpet av mellom 24 og 48 timer. Faren er da over, og et inngrep er ikke nødvendig.