






Betent: Magesårbakterie utløste nobelpris
I 1982 oppdaget forskerne Barry J. Marshall og J. Robin Warren at magesår skyldes bakterien Helicobacter pylori. Oppdagelsen revolusjonerte behandlingen av magesår, og i 2005 ble forskerne belønnet med nobelprisen i medisin.
Bukspytt: Hormon sprer kreft
Hormonet cholecystokinin (CCK) produseres i tarmen og styrer normalt utskillelsen av galle og produksjonen av enzymer i bukspyttkjertelen. Men forsøk med mus viser at hormonet også spiller en rolle i spredningen av kreft i bukspyttkjertelen.
Transport: Tynntarmen gir næring til blodet
Et nettverk av blodårer leverer blod til tynntarmen. Tynntarmen er kledt med en slimhinne og små fliker på innsiden, som kalles villi. De overfører fordøyd mat til blodet, som transporterer næringsstoffene videre rundt i kroppen.
RoboGut: Spiselig robot overvåker tarmene
Forskere i Sveits har utviklet en spiselig robot av gelatin, som bøyer seg når den blir utsatt for væske eller luft. Den naturlig nedbrytbare robotarmen skal brukes til alt fra overvåking av tarmsystemet til kirurgiske inngrep og medisinleveranser.
Magevondt: E. coli kan både hjelpe og drepe
E. coli er fellesbetegnelsen for en gruppe bakterier som finnes i menneskets tarm. De bremser sykdomsfremkallende bakterier, men spesielle varianter av E. coli kan også gi alvorlig diaré og er årsaken til mer enn to millioner dødsfall årlig.
Blodspor: Elektronisk pille bekjemper magesår
Forskere fra MIT har utviklet en elektronisk pille som kan bekjempe blødende magesår. Pillen inneholder en tarmvennlig variant av E. coli-bakterien og kan sende signaler til en datamaskin om hvor i magen blødninger finner sted.
Saltsuger: Tykktarmen er én stor svamp
Tykktarmen ligner et stort, fettet rør, men fungerer i virkeligheten som en svamp som suger vann og salt ut av maten. Tykktarmens bevegelser sørger for å transportere avføringen den siste veien ut til endetarmen.