Unsplash / David Billings

Derfor vokser håret raskere om sommeren

Mengden av aktive hårsekker er nøkkelen til at håret vokser raskere når sola steker.

Sommerværet setter fart på hårveksten, er en utbredt oppfatning. Og det er faktisk sant.

Varmen og solstrålene skaper nemlig gunstige betingelser for at håret kan vokse litt raskere om sommeren enn på grå og kalde vinterdager.

I en kinesisk studie fra 2014 fant forskerne fram til at håret i gjennomsnitt vokser med 0,4 millimeter om dagen i sommerperioden, mens veksten om vinteren er nede på 0,375 millimeter.

Hårsekker blir slitne om høsten

Én av årsakene til dette fenomenet er mengden hårstrå. I mars måned er om lag 90 prosent av alle hårsekkene i hodebunnen aktive, mens antallet faller gradvis fram til september.

Det skyldes at vi, akkurat som mange pelsdyr, får færre hår når temperaturen begynner å stige.

Færre hår og økt blodsirkulasjon sørger for mer næring til hårsekkene

Færre hårstrå, men mer varme og næring. Det gir ideelle betingelser for proteinet keratin, som utgjør mesteparten av håret.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Varme og sol øker blodtilførselen til huden og hodet fordi blodkarene utvides for å kvitte seg med varmen.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Det ekstra blodet og lavere antall hårstrå sørger for mer oksygen og næring til de gjenværende hårsekkene – blant annet mineraler, aminosyrer og sukker.

© Shutterstock/Oliver Larsen

Mer oksygen og næring innebærer at de keratinproduserende cellene i hårsekken vokser og deler seg raskere og skyves opp gjennom huden som nye hårstrå.

Hårtapet når toppen i august og september. Da mister vi i gjennomsnitt 60 hår om dagen, noe som er mer enn dobbelt så mye som om vinteren.

Når vi har færre hår, blir det mer næring – for eksempel sukker, mineraler og aminosyrer – tilgjengelig for de hårene som er igjen, noe som får dem til å vokse raskere.

Og det er ikke bare håret på hodet som opplever framgang. Menns skjegg kan ifølge en studie vokse opp mot 60 prosent raskere om sommeren.

Vi mister dobbelt så mye hår om sommeren som om vinteren. Overskuddet av næring får resten av håret til å vokse raskere.

© Shutterstock