Derfor har kvinner to bryster

Naturen har god grunn til å utstyre kvinner med to bryster. Pattedyr er nemlig utstyrt med dobbelt så mange bryster som de har munner å mette.

nb_u39 bryster

En av de mer ikoniske scenene i den fargerike delen av science fiction-sjangeren, utspiller seg i filmen Total Recall fra 1990, der en prostituert kvinne på Mars kan skryte av tre bryster.

I filmens plott skyldes det tredje brystet en genetisk mutasjon, men tilhengere av “multibryster” kan bare roe seg ned hvis de forventer at kvinner vil utvikle seg naturlig i den retningen.

De fleste biologer er nemlig tilhengere av teorien om at antall bryster hos pattedyr av hunnkjønn henger nøye sammen med hvor store kull unger de føder.

Melkekuer jukser med vekten

Tommelfingerregelen er at pattedyr har dobbelt så mange brystvorter som de typisk får unger.

Det finnes likevel unntak til regelen. For eksempel har melkekuer fire patter til tross for at de som oftest bare får én kalv om gangen, noe som har å gjøre med jurets indre anatomi.

Mennesker får stort sett alltid ett barn om gangen (tvillingfødsler står for 1,25 prosent), noe som altså tilsvarer de to brystene som de aller fleste kvinnene er utstyrt med fra naturens side.

Bryster skal være symmetriske

I tillegg kommer prinsippet om symmetri, som betyr at alle pattedyr er grunnleggende symmetrisk oppbygd. En hund har f.eks. åtte, ti eller gjerne 12 – men ikke 9 eller 11 – brystvorter.

De to brystene overholder altså også regelen om symmetri. Selv om tvilling- eller trillingfødsler plutselig ble normen, ville antall bryster henholdsvis øke til fire eller seks – og ikke tre bryster.