Derfor får du grått hår

Grått hår er en naturlig del av kroppens aldring, men har likevel voldt forskere hodebry i flere år: For hvorfor får noen av oss grå hår før andre, og er det noe vi selv kan gjøre for å utsette prosessen?

Selv om genene dine står for mesteparten av de grå hårene, er det likevel noe du selv kan gjøre for å utsette prosessen.

© Shutterstock

Du står og ser deg i speilet, og plutselig får du øye på det i samlingen av fargerike og livskraftige naboer: et strittende grått hårstrå.

Grått hår er en naturlig del av kroppens aldring, noe de aller fleste av oss kommer til å oppleve.

Likevel har de fargeløse stråene vært et av kroppens mysterier: For hvorfor får noen av oss grått hår før andre, og kan vi påvirke prosessen?

Stamceller dør

Håret blir grått når produksjonen av pigment stopper.

Pigmentet produseres av stamceller i det øvre hudlaget som utvikler seg til melaninproduserende celler, såkalte melanocytter.

Melanocyttene vandrer ned i hårsekkene og produserer det pigmentet som gir håret sin farge.

I takt med at vi blir eldre, begynner stamcellene å dø, og håret mister fargen. Hvert eneste hårstrå har sitt eget forløp, og derfor kan ett hårstrå godt bli grått før resten.

Røyking er synderen

Mytene om grått hår er mange, og én av dem er at stress fremprovoserer prosessen. Det er det en viss grad av sannhet i, siden flere studier av mus nettopp har påvist en forbindelse mellom stress og mengden av grått hår.

Men forbindelsen har aldri blitt påvist hos mennesker. Og ofte handler det om at alvorlig stress kan medføre hårtap, som får de eksisterende grå hårene til å bli mer synlige.

Det er likevel noe du kan gjøre for å utsette den grå manken. En studie fra 2013 viste at røyking øker mengden av grått hår hos unge mennesker under 30 år.