Shutterstock

Bør jeg pusse tungen?

For noen år siden ble tannbørster utstyrt med en tungebørste på baksiden. Men er det virkelig nødvendig å pusse tungen?

Det er ikke bare tennene som blir angrepet av bakteriebelegg. Munnen inneholder 50–100 milliarder bakterier, og en stor del av dem holder til på tungen.

Siden belegget er klistret fast på tungen, kan de ikke bare skylles vekk med vann, men må pusses eller skrapes av. Analyser viser at annenhver person renser tungen, men hjelper det egentlig munnhygienen?

I en studie ble 30 testpersoner delt i to grupper. I den ene gruppen renset deltakerne tungen, i den andre gjorde de ikke det.

Underveis vurderte forskerne graden av belegg på tungen og tok prøver fra både tungebelegg og tannplakk. Analyser avslørte at rensing av tungen reduserte antallet bakterier på tungen, men ikke hadde noen innflytelse på mengden tannplakk.

Forebygger hull og dårlig ånde

En annen studie som omfattet 60 menn i alderen 20–55, viser imidlertid at rensing av tungen kanskje forebygger hull i tennene. Bakterien Streptococcus mutans er en av hovedskurkene bak hull i tennene, og forskerne oppdaget at tungeskraping to ganger om dagen i en uke reduserte spyttets innhold av S. mutans klart.

Bakteriebelegg på tungen er også den viktigste årsaken til dårlig ånde, og studier viser at jevnlig børsting av tungen kan redusere lukten.