© Shutterstock
Mennesket - Kroppen

Bakterier gir svette lukt av geit, løk eller karve

Det er bakterier i armhulene som får svetten til å lukte. Forskere har identifisert tre svettelukter, og hver av dem stammer fra en bestemt type bakterier.

Svette lukter ikke noe som helst. Stanken oppstår når bakterier på huden bryter ned næringsstoffer i svetten og danner avfallsstoffer.

Hvert menneske har en helt personlig sammensetning av bakterier. I et forsøk tok forskere prøver av bakteriefloraen i armhulen hos flere personer, og det viste seg at åtte bakterier dominerte, men i helt ulike blandingsforhold.

Tre bakterier gir svettelukt

Av de bakteriene som trives i armhulen, er det særlig tre typer som får svetten til å lukte: Corynebacterium gir en lukt som minner om geiter, mens staphylococcus lukter av løk, og anaerococcus lukter av karve.

Hvis de tre bakterietypene utgjør en stor del av bakteriene i din armhule, har du en markant svettelukt. Er du så heldig at de utgjør en mindre del, lukter svetten din mer nøytralt.

Svetten lukter ikke like mye overalt på kroppen. Det skyldes at vi har to typer svettekjertler. Den type som sitter i armhulene og skrittet, skiller ut melkesyre og urinstoff, som gir næring til bakterier.

Svette andre steder på kroppen inneholder bare salter, som bakterier ikke kan leve av, og derfor lukter det ikke når du for eksempel svetter i håndflatene.

Les også:

Chili
Kroppen

Hvorfor er det noen som venner seg til å spise chili?

0 minutter
Kroppen

6 myter om hjertet

4 minutter
Kroppen

Hvordan fungerer stemmen vår?

0 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!