Året er 1839. Charles Darwin befinner seg hjemme i Kent, England, og han kan ikke ta øynene fra sin nyfødte sønn. Den unge forskeren er overveldet av følelser – men også av rent vitenskapelig interesse. Han noterer alt om det lille barnets første grimaser.
«Fra hans åttende dag og en stund deretter observerte jeg tegnene som indikerte at han kom til å gråte. (…) Når gråten var på vei, trakk alle musklene omkring øynene seg kraftig sammen, og munnen åpnet seg på vidt gap», skriver Darwin om sønnen i verket The Expression of the Emotions in Man and Animals («Uttrykk for følelser hos mennesker og dyr»).
Verket vakte stor oppmerksomhet da det kom ut i 1872. Det inneholdt de første vitenskapelige teoriene om ansiktets utvikling og betydningen av ansiktsuttrykk. Darwin hadde innhentet notater, fotografier og andre data fra forskere over hele verden og viste blant annet hvordan hunder, katter og sjimpanser har ansiktsuttrykk som minner om det vi kjenner fra mennesker. Målet hans var å plassere mennesket i en evolusjonær sammenheng.
I verket identifiserer han også seks ansiktsuttrykk som uttrykk for grunnleggende følelser, gjenkjennelige på tvers av alle kulturer: sinne, avsky, overraskelse, glede, tristhet og frykt. Darwin forsøkte å finne svar på to viktige spørsmål: Hvorfor ser ansiktet ut som det gjør, og hva betyr de ulike ansiktsuttrykkene? Tilsynelatende enkle spørsmål. Men det er de absolutt ikke. Nye generasjoner av forskere jobber i dag ufortrødent videre med å avdekke ansiktets hemmeligheter – med algoritmer, DNA-teknologi og 3D-skanning. Og de har funnet en lang rekke overraskende svar på Darwins grunnleggende spørsmål.
Forskerne jakter på ansiktets DNA
Året er 2015. Antropologen Mark Shriver fra Penn State University i USA sitter på kontoret sitt og betrakter to helt spesielle portrettfotografier. Det ene forestiller ham selv – den andre hans nå seks år gamle sønn – som 25-åring. Portrettene er datagenerert ut fra en DNA-test.
Bildet av ham selv har en viss likhet med originalen. Portrettet av sønnen har han fortsatt til gode å teste mot virkeligheten, men han vet allerede nå at det ikke vil være nøyaktig. Fortsatt kan bare noen få grove trekk identifiseres ut fra DNA – øye- og hårfarge, kjønn, etnisitet og omtrentlig alder. Men forventningen er at slike portretter blir mer presise etter hvert som forskerne avdekker mer kunnskap om ansiktet.
Metoden er imidlertid allerede tatt i bruk innen etterforskning i straffesaker – og i overvåking av befolkninger. Det opplevde beboerne i Hongkong i 2015 under en kampanje for renere gater. Ut fra tyggegummi og sigarettsneiper kastet på gaten hentet myndighetene ut DNA og fikk laget portretter som ble vist på store plakater som en slags gapestokk.