Mand holder om fedt på maven

6 grunner til å elske fettet ditt

Fett har et dårlig rykte, men kroppens 10–15 kilo tar seg av en rekke livsnødvendige oppgaver.

Shutterstock

1. Fett holder cellene sammen

En stor del av kroppens fett sitter som fettsyrer i et tynt lag rundt cellene, som de avgrenser og holder sammen.

Særlig nervecellene i hjernen har mye fett, fordi det øker farten på nervesignalene.

2. Fettvev vedlikeholder immunsystemet

Fettvev er ikke bare passive depoter, men aktive organer som produserer østrogen, leptin og rundt 25 andre hormoner og hormonlignende stoffer.

De påvirker hele kroppen og regulerer blant annet stoffskiftet og immunforsvaret.

3. Fett lagrer overskuddsenergi

Fett egner seg bedre enn karbohydrater og proteiner til å lagre overskuddsenergien etter et måltid.

Fettet inneholder mer enn dobbelt så mye energi, og det binder ikke vann. Dermed holdes størrelsen på kroppens energilagre nede.

4. Høy fettprosent beskytter mot kulde

Med en fettprosent på over 50 kan isbjørner holde seg varme i det iskalde Nordishavet, fordi fettet under huden har en god isoleringsevne.

Selv om fettprosenten vår bare er halvparten av det, spiller fettet en viktig rolle for å beskytte oss mot kulde.

5. Brunt fett gir ekstra varme-reserve

Normalt forvandler cellene næringsstoffer til molekylet ATP, som driver ulike prosesser i kroppen.

Men det såkalte brune fettet kan koble av produksjonen av det molekylet og i stedet brenne energien i form av varme hvis kroppen fryser.

6. Fettlag absorberer slag

Uten en polstret bakdel ville det gjøre vondt å sitte.

Et ett-to centimeter tykt lag fett like under huden danner en behagelig pute.

Et tynnere fettlag i resten av kroppen beskytter også mot støt, slik at vi ikke hele tiden slår oss.

Les også:

Kroppen

I hvilke sportsgrener er kvinner best?

2 minutter
Kroppen

Nanopartikler gir oss nattsyn

3 minutter
Kroppen

Ny slankepille fjerner usunt fett

2 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!