5 fakta om brystvortene dine

INTIMSONEN: De kan være både harde og myke, de kan levere livsviktig næring og få hjernen til å eksplodere i belønningsstoffer. Vi ser nærmere på brystvortenes fortreffeligheter og gir deg fem overraskende fakta om paret av rundinger vi har alle sammen.

1. De kan få deg til å eksplodere i nytelse

Ja, du leste riktig. Brystvortene kan få hjernen til å eksplodere i belønningsstoffer og kjønnsorganene til å dirre av fryd.

En studie fra 2011 viser at stimulering av brystvortene hos kvinner sender signaler til det samme stedet i hjernen som aktiveres ved berøring av for eksempel klitoris og livmorhalsen.

Derfor er det mulig å oppnå orgasme kun ved å stimulere brystvortene.

2. De kommer ikke alltid som et sett

Det er ingen grunn til å være flau hvis du er innehaver av en tredje brystvorte. Det er nemlig et langt mer utbredt fenomen enn du kanskje tror.

Ifølge en tidligere undersøkelse har hele to til seks prosent av alle kvinner en tredje brystvorte, mens det samme gjelder for en til tre prosent av alle menn.

Og det tredje eksemplaret kan være plassert på alle mulige steder, fra føttene til skulderen.

3. Derfor har menn dem også

Det kan virke ulogisk at begge kjønn har brystvorter når den rent fysiologiske funksjonen er å levere den morsmelken som produseres i kvinnens brystkjertler.

Forklaringen finnes i de første fem til seks ukene av fosterstadiet. Da er nemlig alle mennesker hunnkjønn.

Først etter seks uker blir mannens y-kromosom aktivert. Det er derfor menn også har brystvorter, selv om de ikke har noen funksjon.

4. De har mange former

Det er like mange ulike utgaver av brystvorter som det er mennesker.

De kan variere i alt fra farge til form, og de er ofte ikke helt symmetriske.

Dessuten kan selve vorten være snudd innover – både i perioder og mer permanent.

5. Spesiell nervecelle gjør dem harde

En kald svømmetur eller en intens og skremmende scenen på TV-skjermen: Stive brystvorter kan fremkalles av mange ting, og forekommer ofte hos både kvinner og menn.

Tidligere i år oppdaget en gruppe svenske forskere ved en tilfeldighet at vi kan takke én helt spesifikk nervecelle for vår evne til å få stive brystvorter.

Forskerne holdt på med å undersøke de ulike nervecellene som sender beskjeder gjennom det sympatiske nervesystemet, som kort fortalt står for vår «kjemp eller flykt»-respons. De oppdaget at det finnes én nervecelle som bare har en eneste oppgave i livet, nemlig å sørge for at brystvortene våre blir stive.