Farveblind

5 GIF-er: Slik ser fargeblinde verden

For personer med vanlig syn er det vanskelig å sette seg inn i hvordan en fargeblind person ser verden. Et firma har nå gjort det litt lettere.

Tomater, chili og jordbær. For de fleste er det ganske enkelt å få øye på dem når de henger på plantene. Men for 8 prosent av alle menn og 0,5 prosent av alle kvinner er det ikke like enkelt.

De lider av fargeblindhet – en arvelig og ofte medfødt feil i synspigmentene i øyet.

Kromosomer gjør fargeblind

Synspigmentene er fordelt blant tappene i netthinnen – øyets sanseceller. Det finnes tre typer, og hver av dem reagerer spesielt på en av de tre primærfargene – blå, rød og grønn. Hos personer med full fargesans virker alle de tre typene tapper normalt.

Hos fargeblinde er det typisk én type tapper som ikke fungerer optimalt, og derfor kan fargen være vanskelig å se når den blandes med andre.

Grunnen til at det særlig er menn som blir rammet av fargeblindhet er at genene for synspigmentet sitter i X-kromosomet. Kvinner har to av disse, så hvis det ene ikke fungerer, kan de bruke det andre.

Menn har bare ett X-kromosom, og de har dermed ikke noe reservegen.

Bilder gjør det lettere å forstå

Det kan være vanskelig for personer med vanlig fargesyn å sette seg inn i hvordan verden ser ut for personer som lider av fargeblindhet.

Derfor har MVF Global skapt en rekke bilder som skal skape forståelse av hvordan verden ser ut gjennom øynene til en fargeblind person.

Det finnes en rekke ulike typer fargeblindhet – fem av dem kan du oppleve her:

Protanopi

Også kalt rødblindhet. Personen kan ikke se rødt.

Protanomali

En annen type rødblindhed. Personen har store problemer med å se rødt.

Tritanopi

I veldig sjeldne tilfeller mangler de tappene som er følsomme for blå farge, og det resulterer i en manglende evne til å skille mellom blåfiolette og gule farger.

Deuteranomali

Grønnblindhet gjør det vanskelig å skjelne grønne nyanser.

Akromatopsi

I ekstremt sjeldne tilfeller kan personer mangle evner til å se farger i det hele tatt. Alle de tre synspigmentene er inaktive, og lidelsen er ledsaget av nedsatt syn og overfølsomhet overfor lys.