Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix

3D-skrivere lapper sammen syke skjeletter

Ryggsøyler av gummi og implantater av keramikk – leger kan nå 3D-printe proteser som både holder lenger og kan hjelpe pasienter med beinkreft.

3D-skrevet keramikk vokser sammen med knokler

Med et pulver som består av kalsiumfosfat og fett, kan forskere ved Syddansk Universitet 3D-printe et keramisk materiale som vokser sammen med de eksisterende knoklene. Forsøk på mus viser at de kunstige knoklene faktisk danner marg.

Particle3D.com

3D-skrevet titanhofte henger bedre fast

Hofteproteser kan over tid løsne fra de knoklene de er festet til. Med 3D-printede hofteskåler av titan skaper leger presise og holdbare implantater. Porer i strukturen gjør det mulig for knokkelen å vokse inn i implantatet.

Robert Clark/Nat Geo/Getty Images

Hyperelastisk materiale hjelper knokler med å vokse

En 3D-printet utgave av den menneskelige ryggsøylen er skapt av et såkalt hyperelastisk materiale. Det kan opereres inn som en form for stillas som nytt beinvev kan vokse på. De hyperelastiske strukturene forvandles til vanlige knokler.

Adam E. Jakus/Dimension Inx

3D-skrevne erstatninger fyller hull

Leger opererer ofte kreftrammede knokler ved å skjære vekk den syke delen. Australske forskere kan skape 3D-printede kopier av det området som fjernes, slik at det ligger klart til å fylle ut hullet, og skjelettet beholder styrken.

RMIT University

Metall erstatter viltvoksende knokler

Pasienter som lider av økt skjelettvekst, har ofte voldsomme smerter. Med 3D- printing kan leger raskt og billig skape akkurat det implantatet de trenger, så nå kan de sette inn implantater av metall som bevarer størrelse og form.

VCG/Getty Images

Mikroskopiske fibre omdannes til brusk

Forskere har utviklet en syntetisk brusk som består av sju lag fibre. Hvert av fibrene er tynnere enn et menneskehår. De blir til et tredimensjonalt stillas som tilsettes en gelé som stamceller kan feste seg til og danne ny brusk.

Courtesy of Frank Moutos and Farshid Guilak

3D-skriver lager ny ankel

En 69 år gammel pilot fikk en ny ankel, siden den gamle var ødelagt av gikt og cyster. Ved hjelp av CT- og MRI-skanninger gjenskapte leger en 3D-printet kopi av en del av ankelleddet som er vanskelig å behandle. Den 3D-printede ankelen virket perfekt.

Dr. Selene Parekh/Duke University

Hunden Patches fikk nytt 3D-skrevet kranium

Kanadiske forskere erstattet 70 prosent av kraniet til dachsen Patches med titan etter å ha fjernet en svulst på størrelse med en appelsin.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Det nye kraniet ble skreddersydd

Skanninger kartla svulsten, slik at den 3D-printede kraniedelen kunne skreddersys – helt ned til plasseringen av skruehullene.

Dan Lopez & Michelle Oblak/University of Guelph

Kopi av kraniet letter ansiktstransplantasjon

I dag analyserer kirurger pasientens kranium i detalj før operasjonen via 3D-printede modeller av hodet. Med modellene kan kirurgene blant annet gjenskape manglende strukturer på forhånd, slik at operasjonen går raskere og med færre overraskelser underveis.

Fabian Sommer/dpa/Ritzau Scanpix