Hvis du tenker tilbake på ulykkelige forelskelser i ungdommen, husker du kanskje et tidspunkt der en venn eller venninne påsto at det hjelper å spille kostbar.
Det er ikke bare i ungdommen vi blir utsatt for den typen rådgivning. Dameblader, filmer og aviser synger ofte den samme sangen: Du bør ikke være for lett å få tak i. Overse den ønskede partneren, og vedkommende vil plutselig se deg i et annet og mye gunstigere lys.
Men stemmer kostbarhetsteorien når vi trekker den ut av damebladene og inn i forskningslaboratoriet? Og når først vi er i et parforhold: Er forholdet sterkere hvis den ene spilte kostbar da paret møttes?

Jill Byrnit har vært med på å skrive en rekke fagbøker og vitenskapelige artikler om sosiale relasjoner hos mennesker og andre primater.
Alt sammen kommer an på hva vi er ute etter i kjærlighetslivet. Er du først og fremst motivert av den kortsiktige belønningen ved å jakte på noe du begjærer, eller vil du faktisk finne sammen med en person du liker som menneske?
Kostbart er ikke dyrebart for alle
I en ny studie ba forskerne forsøkspersoner interagere med mulige partnere som enten så ut til å være veldig kresne når de valgte partner, eller virket åpne overfor nye bekjentskaper.
Resultatene viste at forsøkspersonene i høyere grad ønsket å møte mennesker som signaliserte at de ikke gikk ut med hvem som helst, enn de som så ut til å være lettere å få med på date.
Funnet støtter altså kostbarhetshypotesen, men resultatene er unntaket i stedet for regelen. Mye forskning har gjennom årene undersøkt om kostbar gjør dyrebar, og generelt sett vinner ikke denne hypotesen. I stedet for å bli tiltrukket av folk som spiller kostbare, ser vi tvert imot ut til å like dem som liker oss – og som tydelig viser det.
En forskergruppe har analysert hvorfor det å spille kostbar ikke nødvendigvis gir resultater. De kommer fram til at det skyldes forskjellen på tiltrekning og sympati.
Som de fleste vet, kan vi godt være tiltrukket av noen uten dypest sett å like dem. Hjernen opererer med ulike belønningssystemer for det vi ønsker, og det vi liker.
Når en potensiell ny partner spiller kostbar, blir vi kanskje mer motiverte til å erobre vedkommende, og hjernen belønner oss hvis vi lykkes. Men vi vil automatisk like partneren dårligere fordi han eller hun virker så avvisende eller kritisk. Og kritikk er ikke oppskriften på holdbarhet i kjærlighetsavdelingen.
Belønningssystemene våre strides, og kostbarhet vinner bare på kort sikt. På lengre sikt handler det mye mer om gjensidig forståelse, om å vise kjærlighet overfor hverandre og om å kunne si «pytt pytt» og gå videre hvis partnerens handlinger skuffer. Interessant nok viser forskning også at konflikter på ingen måte trenger å være et problem i et parforhold.
Forskere fant parforholdsgift
Det vet vi fra det såkalte gottmanske kjærlighetslaboratoriet– studier på 1990-tallet ledet av amerikaneren John Gottman, som er professor i psykologi og forfatter av bestselgere om atferd i parforhold.
Psykologer kunne ut fra videoene og undersøkelser forutsi hvilke par som ville bli skilt – med over 90 prosent sikkerhet.
I noen av de mest bemerkelsesverdige forsøkene ble parene satt til å finne fram til et enkelt emne som igjen og igjen voldte problemer i forholdet. Det kunne være spørsmål om alt fra penger og arbeidsforhold til hvor paret skulle reise på ferie.
Når emnet var funnet, skulle partene drøfte det i 15 minutter mens de ble filmet. Gottmans forskergruppe vurderte deretter hvilke gode og dårlige følelser de så mellom partene.
Til slutt kunne gruppen ut fra videoene og undersøkelser forutsi hvilke par som ville bli skilt – med over 90 prosent sikkerhet. Overraskende nok viste det seg at konfliktene ikke var problemet i seg selv.
Problemet var graden av negativ innstilling og kritikk når parene snakket om konfliktene.
Dyr bruker kostbarhet som et triks
Andre dyr enn mennesket spiller av og til kostbare overfor hverandre. Eller slik ser det ut, for det er god grunn til å være varsom med å konkludere så bastant.

Hunner utnytter yngre hanner
Gorillaer lever i harem med én alfahann og mange hunner. Hunner innynder seg hos alfahannen med eggende atferd, men hvis det ikke virker, spiller hun på yngre hanner i flokken slik at alfahannen kommer løpende og erobrer henne.

Katter er trofaste som hunder
Katter spiller kostbare, men de knytter seg også til eierne. I en studie ble katter satt i nye omgivelser, skilt fra eieren og deretter gjenforent. Resultatene viste at katter utviser samme tilknytning som hunder.

Harer løper seg til paring
Med en toppfart på 80 km/t er harer lagd for å sprinte fra farer, men hunnene gjør seg også kostbare overfor hannene ved å løpe. Hanner jakter på dem i sirkelformasjoner fram til de får isolert en hunn som er klar til paring.
Kritikken kom ofte til uttrykk som hån eller forakt, som når en kvinne reagerte overfor mannens argumenter ved å himle med øynene og si at det var «typisk han», eller at han «alltid» gjorde en bestemt ting.
Eller når partene kom med tilsynelatende morsomme, men i praksis syrlige bemerkninger om at de allerede på sin første date burde ha skjønt at det ville gå galt, ut fra måten den andre tygget maten på og lignende.
Gottmans gruppe konkluderte med at folk som er indirekte kritiske i parforhold, fokuserer på feilene. Alle er ikke like gode til å gi og ta imot kjærlighet, men noen leser konsekvent dårlige intensjoner inn i partnerens handlinger.
Når en partner i kjærlighetseksperimentet for eksempel fortalte hvor reisen burde gå, kunne den andre tolke det som et tegn på kritikk og hevde at hvis vedkommende virkelig elsket ham eller henne, ville personen aldri formulert det på den måten.
Negativ innstilling i et forhold hadde altså svært lite å gjøre med den andres handlinger og alt å gjøre med hvilket (negativt) syn ektefellen hadde på partneren generelt. Å spille kostbar fører kanskje til at noen blir interesserte, men det skal mye mer til for å skape et holdbart parforhold.