Shutterstock
nys, mann, allergi, støv

Kan vi nyse uten å lukke øynene?

Hvorfor lukker vi alltid øynene når vi nyser, og er det i det hele tatt mulig å la være?

Et nys er en refleks, og det er denne refleksen som er i funksjon når vi lukker øynene under et nys.

Reflekser kan vi ikke manipulere – vi kan derfor ikke trene oss opp til å holde igjen et nys eller ha øynene åpne mens vi nyser. Det samme gjelder også andre reflekser. Vi kan heller ikke la være å sparke med benet når legen slår oss på kneet for å sjekke refleksen, på samme måte som vi heller ikke kan hindre at pupillene trekker seg sammen.

Et nys har en helt bestemt funksjon: Det skal fjerne støv, slim og andre irriterende partikler fra nesen og de øvre luftveiene. Nyserefleksen oppstår når følenervene i neseslimhinnen registrerer at det sitter uønsket støv i nesen.

Nervene sender en melding til hjernen, som sender beskjed videre til de musklene som skal utføre nyset. Av en eller annen grunn får øynene også beskjed om at de skal lukke seg før vi nyser, men nøyaktig hvorfor finnes det ingen sikker forklaring på.

Muligens skal det forhindre at vi får noe i øynene – et nys blåser nemlig luften ut gjennom nesen med vindstyrke som en orkan. Det eneste tidspunket da vi kan la være å nyse, er mens vi sover.

Det er faktisk overhodet ikke mulig å nyse i søvne. Selv om følenervene i neseborene registrerer irriterende støvpartikler, greier hjernen nemlig ikke å sende beskjed til musklene.