Forskerne er ikke helt enige på dette området.
Flere gamle undersøkelser tyder på at ekstra søvn fører til sløvhet og lavt energinivå. Men et nyere forsøk ved Henry Ford Hospital i Detroit viser noe annet.
Der lot man en gruppe mennesker sove en time mer enn de pleide. Den ekstra timen viste seg å forbedre både konsentrasjonsevnen, prestasjonen på jobben og ferdigheten i bilkjøring.
Likevel kjenner de fleste til følelsen av å våkne opp etter en særlig lang søvn og være helt groggy. Men når ekstra søvn kan føre til at man føler seg enda trettere, har det sannsynligvis noe å gjøre med det søvnstadiet man våkner opp fra.
Når vi sover, gjennomgår vi en rekke faser fra meget dyp søvn, såkalt deltasøvn, til lett søvn, der hjerneaktiviteten er nesten som når man er våken.
Hvis man blir vekket fra den dype søvnen, vil man som regel føle seg søvnig og på siden av seg selv i en viss tid. Så lenge man sover noenlunde regelmessig, vil kroppen innrette seg slik at man våkner fra et lett søvnstadium.
Men hvis man sover vesentlig lenger enn normalt, kan det bli surr i systemet slik at man i stedet våkner opp fra deltasøvnen.
Det kan også være årsaken til at de tidligere undersøkelsene viste at ekstra søvn fører til sløvhet.
Det er umulig å si hvor mye man bør sove, fordi det er så store forskjeller fra person til person.
For voksne ligger gjennomsnittet på litt over syv timer, men noen trenger ni timer, mens andre kan klare seg med fem eller i sjeldne tilfeller enda mindre.
Den beste regelen er å sove til man våkner av seg selv – hvis det kan la seg gjøre uten vekkeklokke.