Kan man dø av for mye soyasaus?

Jeg elsker soyasaus og har det i nesten alt jeg spiser. Kan det være farlig?

© Shutterstock

Et overdrevet forbruk av soyasaus kan være farlig på grunn av det høye saltinnholdet. Det måtte en 19 år gammel mann innse i 2013. Han ble innlagt på et sykehus i Charlottesville i USA etter å ha drukket nesten en liter soyasaus.

Mannen hadde havnet i koma, og legene rakk bare så vidt å redde livet hans ved å pumpe seks liter vann inn i blodet.

Like etter tisset den unge mannen fire liter saltvann slik at saltinnholdet i blodet hans igjen ble normalt.

For mye salt i blodet fører til en tilstand som kalles hypernatriemi, som kan være livsfarlig fordi saltet trekker vann ut av vev og organer. Hypernatriemi kan føre til vann i lungene og hjerneblødning. Når vann trekkes ut av hjernen, skrumper den, noe som øker risikoen for at blodårer sprekker.

Muskler er avhengige av salt

Noe salt trenger vi imidlertid. Saltets innhold av natrium er nødvendig for kroppen, blant annet fordi det hjelper nerver og muskler til å fungere.

Den anbefalte daglige dosen for et voksent menneske er om lag fem gram salt, som inneholder om lag to gram natrium. Hvis du får i deg en spiseskje soyasaus, har du allerede inntatt en tredjedel av kvoten.

Salt setter lunger og hjerne under press

Når du spiser salt, beveger det seg fra tarmsystemet ut i blodet. Blir saltnivået i blodet høyere enn i resten av vevet, forsøker kroppen å utlikne forskjellen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vann fortynner blodet

Er det for mye salt i blodet, trekker vann fra vev og organer ut i blodårene slik at blodet fortynnes. Saltholdigheten faller, men organene vil lide under prosessen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Lungene oversvømmes

Når vann siver fra lungevevet ut i blodårene, spennes de ut, slik at det oppstår lekkasjer. En del av væsken lekker ut i de små luftblærene i lungene, så det blir vanskelig å puste.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Hjernen skrumper

Når hjernevevet mister vann, skrumper det og presser blodårene sammen slik at de risikerer å sprekke. Konsekvensen er en hjerneblødning, som kan føre til et alvorlig hjerneslag.