Shutterstock
Højdeskræk kur

Kan man bli kurert for høydeskrekk?

Hvorfor lider så mange mennesker av høydeskrekk, og er det mulig å behandle det?

De fleste av oss har respekt for høyder. Det er en ganske fornuftig holdning, men for cirka 10 prosent av befolkningen blir forsiktigheten til en fobi vi kaller høydeskrekk. En del av forklaringen på høydeskrekk er at hjernen blir forvirret av det uvante synsinntrykket når vi ser rett ned fra et høybygg eller liknende. Det skyldes at vi er vant til å orientere oss etter horisontale synsinntrykk. Hjernen måler hele tiden våre bevegelser i forhold til faste punkter i landskapet, og slik holder den kroppen i balanse.

Men når vi ser ned fra et høyt sted, er gjenstandene på bakken for langt unna til at hjernen kan bruke dem som referansepunkter, og i øyehøyde er det bare tom luft. Resultatet er en svimmelhet som minner om sjøsyke og utløser panikk hos noen. I likhet med andre fobier kan de fleste tilfellene av høydeskrekk helbredes gjennom terapi. Den vanligste metoden er eksponeringsterapi, der personen gradvis konfronteres med den situasjonen som utløser angsten. Vedkommende kan blant annet bli satt til å krype langsomt opp en stige trinn for trinn. I det siste har datateknologien skapt helt nye muligheter for eksponeringsterapi. Såkalt virtual reality, der man trer inn i en dataskapt verden ved hjelp av en spesiell hjelm og hansker, er som skapt til å behandle fobier.

I dette datauniverset kan man for eksempel krype opp i toppen av et tårn og langsomt overvinne angsten. Fordelen er selvfølgelig at den dataskapte virkeligheten er fullstendig risikofri. Foreløpig er ikke effekten av virtuell terapi kjent når det gjelder høydeskrekk, men en forsker har undersøkt hvordan det virker på personer med fobi for edderkopper. De fikk først lov til å se og berøre edderkopper i virtual reality, og da de senere ble konfrontert med virkelige edderkopper, var alle enten blitt helt kvitt fobien eller i hvert fall langt mindre plaget enn før behandlingen.