Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan du høre om et host er smittsomt?

De fleste av oss hoster og nyser i løpet av en dag. Og selv om begge deler slynger spytt og slim ut i omgivelsene, er det helt harmløst – med mindre man er syk og kan spre viruspartikler. Men kan vi mennesker egentlig høre forskjell på et smittsomt og et harmløst host eller nys?

Koronavirus har satt økt fokus på nysing og hosting, som gjør at mikroskopiske viruspartikler kan spres og finne veien inn i nye luftveier. Det er imidlertid langt fra alle host og nys som gir anledning til bekymring. For å spre virus må man være syk, og friske nys eller host er derfor harmløse.

Men kan vi egentlig høre forskjell når for eksempel en kollega, venn eller medpassasjer utstøter et atsjo? Det har forskere fra University of Michigan i USA nå funnet svaret på.

TEST DEG SELV: Hvilket host er smittsomt og hvilket er harmløst?

Hør de to lydklippene under og få svaret til slutt i artikkelen.

«Gufne» host og nys får hard medfart

I studien ble 148 testpersoner presentert for en rekke lydklipp av smittsomme og ikke-smittsomme host og nys tatt fra diverse youtubevideoer. Og selv om majoriteten mente de kunne høre forskjell, viste resultatene det motsatte.

Ifølge hovedforfatter og psykolog Nicholas Michalak var det ingen tegn til at testpersonene kunne høre forskjell. I gjennomsnitt gjettet de nemlig bare fire av ti lyder korrekt. Og resultatene ble heller ikke bedre etter at testpersonene fikk av vite hvor mange smittsomme og ikke-smittsomme lyder det var representert.

De aller fleste testpersonene kategoriserte det de kalte «gufne» nys og host som smittsomme. Det ser derfor ut til at vi anser ekle lyder som en trussel, selv om de faktisk ikke innebærer en smittefare for oss.

De smittsomme hostene og nysene som var representert i studien, stammet blant annet fra:

  • Influensa
  • Forkjølelse
  • Halsbetennelse
  • Kikhoste
  • Lungebetennelse

De ikke-smittsomme hostene og nysene stammet blant annet fra:

  • Pollenallergi
  • Cystisk fibrose
  • Fremmede objekter i nesen, for eksempel kanel eller chili

Lydklipp #1 er et host fra en person med influensa, mens lydklipp #2 er et ikke-smittsomt host.

Les også:

Aldring

Forskerne er på sporet av udødelighet

27 minutter
Insekter

Her er sommerens 5 verste blodsugere

9 minutter
hukommelse

Tren hjernen din: Hukommelse

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul