Kan barn utvikle seg i en kunstig livmor?

Jeg har lest at forskere har utviklet en kunstig livmor. Betyr det at vi kan få barn helt uten en menneskelig surrogatmor?

Lam vokser, får pels, åpner øynene og begynner å sparke når de utvikler seg i en kunstig livmor. Her etter 28 dager.

© Flake et al.

En kunstig livmor vil kunne overta eller fullføre graviditeter. Teknologien etterligner forholdene i fostervannssekken og morkaken slik at for tidlig fødte barn kan fortsette utviklingen.

For tidlig fødsel er den vanligste dødsårsaken blant nyfødte. I dag legges for tidlig fødte i kuvøse og får mekanisk hjelp med å puste. Men forholdene i en kuvøse er ganske langt fra forholdene i livmoren, og fostre uten ferdigutviklede lunger har dårlige overlevelsessjanser.

I en kunstig livmor minner både miljøet og oksygenutvekslingen om den ekte varen.

Fostret ligger omgitt av fostervann, og navlestrengen er forbundet med en kunstig morkake som filtrerer blodet og leverer oksygen og næring. Livmoren er dessuten forseglet slik at risikoen for infeksjoner reduseres.

Teknologien er fortsatt ikke testet på mennesker, men i dyreforsøk har resultatene vært lovende. I 2017 ble et underutviklet lammefoster holdt i live i en kunstig livmor i fire uker.

Kunstige livmorer kan imidlertid ikke få barn fra bunnen av. Overgangen fra fosteranlegg, embryo, til virkelig foster skjer omkring 10. graviditetsuke og er så avansert at den fortsatt krever en naturlig livmor.