Influensa smitter gjennom pusten

Pusten fra 142 personer med influensa ble analysert for viruspartikler. Selv når de ikke hostet, var det virus å spore i lufta.

© Getty

Hvis du er rammet av influensa, er det ikke nok å holde seg for munnen når du hoster, hvis du vil unngå å smitte andre. Faktisk må du holde deg for munnen hele tiden.

En ny studie viser at viruspartiklene skjuler seg i den lufta personer med influensa puster ut – i hvert fall i de første to–tre dagene etter at de første symptomene har vist seg.

Forskerne tok prøver av utpusten til 142 influensarammede personer og målte innholdet av viruspartikler når de hostet, nøs og pustet normalt.

Som forventet var det massevis av viruspartikler i de store spyttdråpene som sendes ut ved et host. Men lufta de bare pustet ut, inneholdt også små væskedråper – såkalte aerosoler – med et rikt innhold av viruspartikler som kan smitte andre.

En sky av virus

En annen overraskelse var at nys ikke var så smittefarlig som man skulle tro. Forskerne fant ikke flere viruspartikler i dråper fra nys enn i dråpene som ble pustet ut.

Aerosolene i lufta som pustes ut, er så små at de blir hengende i lufta lenge, så en influensarammet person går rundt med en stor sky av viruspartikler rundt seg.

Forskernes råd er derfor å bli hjemme allerede ved de første symptomene og for øvrig å forbedre ventilasjonsanleggene på arbeidsplasser og institusjoner der mange mennesker samles.

Vær i forkant

Du får nå en enestående mulighet for å bli med til legenes frontlinje, når våre verste plager skal bekjempes. Hvis du bestiller et abonnement på Illustrert Vitenskap akkurat nå, kvitterer vi med et supertilbud:

  • En elegant Bluetooth-høyttaler fra Sonitum
  • En måneds gratis adgang til alle våre e-magasiner, bl.a. Historie og National Geographic
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap