Hyppige besøk hos neglesalongen kan øke risikoen for hudkreft i hendene

Hyppige besøk hos neglesalongen kan øke risikoen for hudkreft, ifølge forskere. En representant for neglebransjen avviser at huden tar skade.

Forskere mener at store mengder UV-lys fra lamper i neglesalonger kan ha skadelig effekt på hendene.

© Shutterstock

Mønstrede, glitrende eller naturlige, «franske», negler.

Det er stor etterspørsel etter profesjonell manikyr, og neglebehandling har nærmest blitt allemannseie de siste årene. Det forteller en representant som bransjen, som opplever en økende etterspørsel etter profesjonelle negleprodukter.

Men en amerikansk studie som er publisert i Nature Communications, tyder nå på at det kan ha skadelige virkninger å få manikyr for ofte.

Risikoen stammer ifølge forskerne fra de lampene som brukes til å herde neglelakken.

Lampene lyser med ultrafiolette stråler. Men hvis hendene utsettes for lyset ofte og i større mengder om gangen, kan det ifølge forskerne være skadelig.

Skaden skjer ved stor lyseksponering

Forskerne satte petriskåler – celledyrkingsskåler – med henholdsvis muse- og menneskeceller under en UV-lampe som tilsvarte lampen i en neglesalong, i to ganger 20 minutter med en times pause.

Ifølge Science Alert har man ved en vanlig manikyr typisk fingrene under UV-lampen i omkring 10 minutter – mye kortere tid enn forskerne brukte.

I forskernes forsøk viste det seg at omkring 20–30 prosent av cellene døde etter å ha blitt eksponert for UV-strålene.

Enda mer alvorlig så det ut da forskerne utsatte cellene for 20 minutters UV-stråling hver dag tre dager på rad.

Da døde 70 prosent av cellene. Ifølge forskerne viste de overlevende cellene tegn til DNA-skader og mutasjoner som er forbundet med hudkreft.

Ea Staxen Madsen er produktspesialist hos Insight Cosmetics, som tilbyr negleteknikerkurs og selger en lang rekke negleprodukter i Danmark, Sverige, Tyskland, Østerrike, Sveits og Finland. Hun er ikke overrasket over at voldsomt store mengder UV-lys kan være uheldig:

«Vi er jo kjent med at UV-stråler kan ha en skadelig virkning på cellene i huden. Men jeg synes ikke man som negletekniker skal reagere på dette, for vi bruker aldri lamper på denne måten», sier hun.

brunfarge, kvinne
© Shutterstock

Hva er UV-stråling?

Ifølge Ea Staxen Madsen bruker man ved en vanlig neglebehandling UV-lampen i 3 minutter og 10 sekunder – mye mindre enn de tidsintervallene forskerne har testet.

Hun peker på at det kanskje kan være en risiko ved at privatpersoner kjøper UV-lamper og pynter neglene hjemme uten å ha satt seg inn i lampenes virkning.

Bruk for mer data

Ifølge forskerne som står bak studien, dokumenterer ikke dataene i dag en økt kreftrisiko, men det kan være en økt risiko forbundet med UV-lyset – målt ut fra molekylære endringer i hudcellene.

Derfor oppfordrer de til flere studier på området.

Bekymrede kunder kan ifølge forskerne smøre seg med solkrem før manikyren. Alternativt kan de ha på seg hansker med fingerhull.