Cykelryttere

Hvorfor svetter vi?

Vi svetter for å avkjøle kroppen når svetten fordamper. Men er det mest effektivt å la den være på pannen eller tørke den av?

Svette hjelper kroppen med å styre temperaturen, så det er helt i orden å tørke pannen hvis du faktisk drypper av svette.

Ellers bremser du den avkjølende effekten – svette virker nemlig ved å skape en tynn film av fuktighet på huden der vannet fordamper.

Fordamping forbruker energi til å drive faseovergangen mellom vann og vanndamp, og den energien tas fra kroppens overskytende varme. Prosessen er så effektiv at hvert gram svette forbruker 2,427 joule (J) når den fordamper.

Kroppen lager to typer svette

Sved paa panden
©

De fleste av kroppens svettekjertler, for eksempel på hendene og pannen, er såkalte ekkrine svettekjertler. Svetten herfra er nesten rent vann med litt salt.

Mand i skjorte sveder
©

Blant annet under armene, i lysken og rundt navlen sitter det såkalte apokrine svettekjertler, som skiller ut tykt, luktende svettesekret med fett- og avfallsstoffer.

Svette har mange oppgaver

Svette har også andre oppgaver enn temperaturregulering; for eksempel kvitter kroppen seg med kjemikalier gjennom svette.

En kinesisk studie fra 2016 viste dessuten at kroppen bruker svetteporer til å skille ut tungmetaller som kvikksølv.

Svette er dessuten med på å holde huden sunn og mengden bakterier nede.