Hvorfor skjelver vi av kulde?

Når jeg fryser, kan hele kroppen begynne å skjelve. Hvor kommer skjelvingen fra, og hva er formålet?

© Shutterstock

Vi skjelver av kulde for å holde varmen. Skjelvingene skyldes at skjelettmusklene trekker seg sammen i korte rykk. Bevegelsene sørger for at kroppstemperaturen vår ikke blir for lav – altså under 37 grader.

Skjelettmusklene er de musklene som styrer kroppens bevegelser, og som du vanligvis har bevisst kontroll over. Men når kulden får armer og bein til å skjelve og tennene til å klapre, har den ubevisste delen av hjernen tatt over.

I 2007 kartla forskere ved den medisinske høyskolen i Oregon i USA hvert ledd i kommandoveien som fører til kuldeskjelvingene.

Forsøk med rotter viste at signaler fra temperaturfølsomme reseptorer i huden aktiverer et lite senter like ved hjernestammen som kalles den laterale parabrakiale kjernen. Herfra går signaler videre til hypothalamus i mellomhjernen, som deretter sender melding ut til musklene om å foreta sammentrekningene.

Kroppen utnytter musklenes restvarme

Når musklene arbeider, gjør de om kjemisk energi til bevegelsesenergi, og i den forbindelse går en del energi tapt som varme. Det er denne varmen kroppen bruker for å øke temperaturen.

Et lignende fenomen er kjent fra noen insekter som vibrerer med vingene før de skal fly. Det gjør de for å varme opp vingemusklene til den temperaturen der de fungerer best.