Hvorfor rykker det i bena mine like før jeg faller i søvn?

Hva skyldes det plutselige rykket som føles som om man faller brått, og som kommer når man ligger og skal falle i søvn?

Mann ligger i seng
© Shutterstock

Mange mennesker har opplevd at det plutselig rykker i ben og armer akkurat idet de holder på å sovne. Rykket ledsages ofte av en ubehagelig følelse av å falle. Fenomenet er imidlertid helt ufarlig og betraktes som normalt.

Hvis det derimot rykker slik i et menneske gjennom hele nattesøvnen, snakker legene om en konkret lidelse – som kalles Periodic Limb Movement. Fordi rykking under innsovningen ikke betraktes som en lidelse, er det ikke forsket så mye i fenomenet, og det finnes ingen definitiv forklaring.

En teori er at rykkene kan være en naturlig del av den avslapningen av kroppen som skjer når vi skal sove. Åndedrettet forandres, og musklene blir avspent. Rykkene er kanskje bare en kortvarig reaksjon på at musklene slapper av.

En annen teori tar utgangspunkt i menneskets utvikling – faktisk helt tilbake til den tiden da vi var krypdyr. I døsen kommer vi til et punkt der musklene raskt slapper helt av. Menneskehjernen, som er utviklet fra en krypdyrhjerne, tolker denne plutselige avslapningen som et faresignal om at kroppen faller. Hjernen sender derfor refleksmessig beskjed til armene og bena om at de må slå ut for å finne feste. Denne teorien forklarer altså hvorfor vi ofte får følelsen av å falle når vi våkner med et rykk.

Følelsen av at vi faller utfor et stup, er altså ikke en drøm, ettersom vi faktisk ikke sover ennå. Det dreier seg mer om en mild form for hallusinasjon.