Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor har menn skjegg
Mennesket

Hvorfor har menn skjegg?

Skjegg signaliserer kjønnet

Skjegg er et eksempel på det man kaller en sekundær kjønnskarakter. Det er en egenskap som ikke har noen funksjon i forbindelse med den egentlige paringen eller de fysiske prosessene som foregår ved produksjonen av egg- og sædceller, men som viser at innehaveren tilhører et bestemt kjønn.

Hannen viser styrke

Fenomenet er svært utbredt i dyreriket og kan anta mange forskjellige former.

En av de største og mest fargestrålende sekundære kjønnskarakterene er påfuglhannens enorme hale. Den har i seg selv ingen praktisk funksjon, men når den spres ut, etterlater den ingen tvil om at bæreren er en hann.

En sekundær kjønnskarakter har dessuten den fordelen at den gir hunnen muligheten til å vurdere hannens styrke. Jo kraftigere og mer velutviklet karakteren er, jo sterkere er hannen.

Skjegg signaliserer paring

Et potent skjegg signaliserer altså at her er en mann med en viss posisjon som er verd å interessere seg for med henblikk på paring.

Utviklingen av sekundære kjønnskarakterer er i høy grad hormonelt styrt. Kvinner har ikke skjegg fordi de ikke har de hormonene som skal til for å utvikle det. Derimot er de i besittelse av en rekke andre sekundære kjønnskarakterer som tydelig forteller hannene at de har med hunner å gjøre.

Kjønnshormoner kommer tidligere

Puberteten kommer tidligere enn for bare et par generasjoner siden. Barn begynner rett og slett å produsere flere kjønnshormoner tidligere. Årsaken er ikke helt avdekket ennå, men forskerne har forskjellige teorier. Les mer i artikkelen under.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul