Brystvorte mand

Hvorfor har menn brystvorter?

Jeg kan se meningen med kvinners brystvorter, siden de skal amme. Men hvilken funksjon har brystvortene hos menn?

Jeg kan se meningen med kvinners brystvorter, siden de skal amme. Men hvilken funksjon har brystvortene hos menn?

Shutterstock

Selv om menn ikke skal amme, er de likevel utstyrt med et par brystvorter. Det skyldes at brystvortene stammer fra tiden i livmoren, før gutter ble til gutter.

I de første par uker er alle fostre praktisk talt jenter. Her begynner utviklingen av en rekke trekk som armer, øyne, hjerne, hjerte og ja, brystvorter.

Først seks-sju uker inne i graviditeten aktiveres det genet på Y-kromosomet som setter i gang dannelsen av testikler. Produksjonen av kjønnshormonet testosteron endrer den genetiske aktiviteten og skiller gutter fra jenter.

Men på det tidspunktet er brystvortene allerede formet. Og siden de verken krever mye vedlikehold eller er dyre, bruker ikke kroppen energi på å kvitte seg med dem igjen.

Brystvorter hisser opp menn

Kvinners brystvorter er ikke bare beregnet til å amme barn – stimulering av brystvorter kan gi seksuell opphisselse, en følelse av intimitet og utløse endorfiner.

Og det samme gjør seg gjeldende hos mange menn.

I hvert fall tilkjennegav mer enn halvparten av mennene i en spørreundersøkelse at brystvorte-stimulering gjorde dem seksuelt oppstemt. Evolusjonen kan derfor ha bevart menns brystvorter på grunn av sin rolle i paringsatferden.