Hvitløk gjør underverker i en lang rekke retter, men det har sin pris. En grusom hvitløkånde kan vare i mer enn 24 timer.
Hvitløksplanten tilhører allium-slekten, sammen med all annen løk. Felles for plantene er at de har et høyt innhold av svovelholdige stoffer som er med på å gi løk og hvitløk den karakteristiske smaken.
I hvitløk er det spesifikt stoffet alliin som gir den dårlige ånden.
Dårlig ånde begynner i blodet
Når rå hvitløk blir knust, produserer plantecellene enzymer som gjør aliin om til allicin. Og når allicin blir brutt ned i magesekken, produseres illeluktende stoffer som allylmetylsulfid og diallyldisulfid.
Stoffene trenger inn i blodet og videre ut i lungene.
En av metodene for å dempe hvitløkånden er å tilberede hvitløken i stedet for å innta dem rå.
Varme demper nemlig enzymene i hvitløken slik at mindre alliin blir gjort om til allicin.
Epler og salat hjelper
Siden luktstoffene sirkulerer i blodet, er det vanskelig å slippe helt unna dårlig ånde når du har spist hvitløk. Men lukten kan maskeres.
I tillegg til tyggegummi, mintpastiller og munnskyll kan enkelte matvarer dekke hvitløkånden. En studie har vist at stoffer i epler, salatblader og mynte demper den uønskede dunsten.