Forkjærligheten vår for alkohol kan ifølge biologen Robert Dudley forklares med full-ape-teorien, som han la fram i en bok i 2014.
Menneskets tidlige forfedre spiste modne regnskogsfrukter i store mengder. Moden frukt inneholder store mengder sukker som gjærceller begynner å fermentere og gjøre om til alkohol.
Ifølge Dudley tiltrekkes vi av alkohol nettopp fordi forfedrene våre lærte å forbinde lukten med moden, søt og næringsrik frukt.
Teorien fikk en blandet mottakelse i forskningsverdenen, men har nå fått støtte i en studie fra i år.
Frukt med alkohol foretrekkes
Her observerte forskere fruktspisende edderkoppaper i Panama og oppdaget at de foretrekker frukt med 1–2 prosent alkohol. Apenes urin inneholder også nedbrytingsprodukter fra omsetningen av alkohol, noe som er et tegn på at apene utnytter kaloriene i alkoholen.
Forfedrene våre vaklet neppe rundt i alkoholrus i Afrikas regnskoger, for de, akkurat som edderkoppapene, rakk å bli mette før alkoholinntaket nådde berusende nivåer.
Da mennesket forlot Afrikas regnskoger – og den modne frukten – fant de sannsynligvis raskt nye kilder til alkohol.
De tidligste tegnene til slike drikker stammer fra om lag 7000 f.Kr., da kineserne begynte å fermentere blant annet ris, frukt og honning.