Shutterstock

Hvorfor er vi så glade i alkohol?

Mennesker har drukket seg fra sans og samling siden tidenes morgen. Men hvorfor er de berusende dråpene så fristende?

Forkjærligheten vår for alkohol kan ifølge biologen Robert Dudley forklares med full-ape-teorien, som han la fram i en bok i 2014.

Menneskets tidlige forfedre spiste modne regnskogsfrukter i store mengder. Moden frukt inneholder store mengder sukker som gjærceller begynner å fermentere og gjøre om til alkohol.

Ifølge Dudley tiltrekkes vi av alkohol nettopp fordi forfedrene våre lærte å forbinde lukten med moden, søt og næringsrik frukt.

Teorien fikk en blandet mottakelse i forskningsverdenen, men har nå fått støtte i en studie fra i år.

Frukt med alkohol foretrekkes

Her observerte forskere fruktspisende edderkoppaper i Panama og oppdaget at de foretrekker frukt med 1–2 prosent alkohol. Apenes urin inneholder også nedbrytingsprodukter fra omsetningen av alkohol, noe som er et tegn på at apene utnytter kaloriene i alkoholen.

Forfedrene våre vaklet neppe rundt i alkoholrus i Afrikas regnskoger, for de, akkurat som edderkoppapene, rakk å bli mette før alkoholinntaket nådde berusende nivåer.

Da mennesket forlot Afrikas regnskoger – og den modne frukten – fant de sannsynligvis raskt nye kilder til alkohol.

De tidligste tegnene til slike drikker stammer fra om lag 7000 f.Kr., da kineserne begynte å fermentere blant annet ris, frukt og honning.